Κύκλωμα μαύρης αγοράς για πλαστά τεστ Covid στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών

Κύκλωμα μαύρης αγοράς που προμήθευε ταξιδιώτες με πλαστά αρνητικά τεστ για τον Covid-19 εξάρθρωσαν οι γαλλικές αρχές, ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί πρόσφατα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την περασμένη εβδομάδα, Γάλλοι αξιωματούχοι συνέλαβαν μια ομάδα ανθρώπων που πουλούσε ψευδή πιστοποιητικά τεστ στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού. Σύμφωνα με το Associated Press, η ομάδα ζητούσε από 150 έως 300 ευρώ για την παροχή ψηφιακών πιστοποιητικών αρνητικών αποτελεσμάτων.

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για πλαστογραφία και απάτη στην ομάδα επτά ατόμων (έξι άνδρες και μία γυναίκα), μετά από έρευνα για ένα ψευδές έγγραφο που είχε στην κατοχή του επιβάτης με προορισμό την Αιθιοπία.

Τα πλαστά πιστοποιητικά αποθηκεύονταν σε κινητά τηλέφωνα και είχαν το όνομα ενός ιατρικού εργαστηρίου που βρίσκεται στο Παρίσι, σύμφωνα με το BBC.

Ταξιδιώτες στρέφονται στη μαύρη αγορά για πλαστά αποτελέσματα τεστ Covid

Ολο και περισσότερες χώρες απαιτούν πλέον αρνητικά αποτελέσματα από τεστ ανίχνευσης για τον Covid-19 για είσοδο στα σύνορα τους. © Shutterstock

Η αστυνομία στη Βραζιλία συνέλαβε πρόσφατα τέσσερις ντόπιους ταξιδιώτες που πλαστογράφησαν αρνητικά τεστ κορωνοϊού για να επισκεφτούν το νησί Φερνάντο ντε Νορόνια με ιδιωτικό τζετ.

Το νησί, το οποίο είναι γνωστό ότι διαθέτει μια από τις ομορφότερες παραλίες στον κόσμο, άνοιξε ξανά τις «πύλες» του για τους τουρίστες στις 10 Οκτωβρίου και απαιτεί από όσους εισέρχονται να παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ ανίχνευσης του Covid που έχουν αποκτηθεί έως και μια ημέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τη Lancashire Telegraph, η συγκεκριμένη πρακτική έχει επίσης εμφανιστεί και στην Αγγλία. Η εφημερίδα ανέφερε ότι επικοινώνησε με έναν άντρα που παραποίησε το αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ που πραγματοποίησε κάποιος φίλος του, το εκτύπωσε και το χρησιμοποίησε για διεθνή ταξίδια.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι επικοινώνησε επίσης με έναν άλλο ταξιδιώτη στον οποίο προσφέρθηκε ένα ψεύτικο έγγραφο από τον ταξιδιωτικό του πράκτορα.

Ποιοι είναι τουριστικοί κλάδοι θα κερδίσουν πρώτοι;

Καθώς, όμως, τα πρωτόκολλα για τα αποτελέσματα των τεστ για τα ταξίδια θα «υιοθετούν» όλο και πιο υψηλές τεχνολογίες, οι ταξιδιώτες δεν θα είναι σε θέση να μετακινούνται με παραποιημένα έγγραφα.

Η πολιτεία της Χαβάης, για παράδειγμα, απαιτεί από τους επισκέπτες να προεγγραφούν στο διαδικτυακό της πρόγραμμα για τεστ, να χρησιμοποιήσουν έναν εγκεκριμένο συνεργάτη και να ανεβάσουν τα αποτελέσματα τους μέσω μιας ψηφιακής «πύλης». Τα αντίγραφα σε χαρτί δεν θα γίνονται δεκτά.

Παράλληλα, η νέα εφαρμογή CommonPass κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για επιβάτες της United Airlines και της Cathay Pacific Airways, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναρτούν τα αποτελέσματα των τεστ Covid απευθείας στις ειδικές ιστοσελίδες των εταιρειών όταν πετούν μέσω ορισμένων αεροδιαδρόμων.

Η εφαρμογή ελέγχου υγείας στοχεύει στο να μειώσει την παγκόσμια «εξάρτηση» από τις καραντίνες συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα των τεστ και τα έγγραφα ενός ταξιδιώτη, κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση σε αυτά από τις αεροπορικές εταιρείες και τους προορισμούς.

Η εφαρμογή βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και είναι διαθέσιμη μόνο για επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

με πληροφορίες από Washington Post 

travelestate

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ