Καθηγητής ΜΙΤ: Πόσο διαρκεί η ανοσία στον κορονοϊό από το εμβόλιο-Είναι ασφαλή;

Για τα εμβόλια μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του ΜΙΤ Μανώλης Κέλλης.

Όπως είπε ο κ. Κέλλης υπάρχουν πολύ θετικά νέα από τον τομέα των εμβολίων. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται για πολύ καιρό, ακόμα και μετά τη διάθεση των εμβολίων στο κοινό. 

Η συνέντευξη:

-Έχουμε όλο και περισσότερα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων, με πολλές εταιρίες να ανακοινώνουν αποτελέσματα. Ρεαλιστικά τι πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και πότε θα ξεκινήσουμε να επιστρέφουμε σε αυτή την ευκταία κανονικότητα;

-Ας αρχίσουμε από τα καλά νέα: υπάρχουν 2 εμβόλια που δουλεύουν με πολύ καλό τρόπο. Μειώνουν το ρίσκο κατά 20 φορές. Αν είχατε ρίσκο 1%, τώρα έχετε ρίσκο 0,05%. Είναι κάτι που δεν έχουμε δει για πολλά εμβόλια. Εμβόλια με 40% και 60% αποτελεσματικότητα είναι επιτυχία. Εδώ μιλάμε για 95% αποτελεσματικότητα που είναι επιτυχία. 

-Άρα συζητάμε για εμβόλια που είναι αποτελεσματικά. Είναι ασφαλή;

-Είναι κάτι που δεν έχουν μειώσει τα στάνταρ. Όποιο πρόβλημα υπήρξε για έναν ασθενή, σε άλλο εμβόλιο, είχαν σταματήσει όλη τη μελέτη. Είναι κάτι που είναι πολύ κρίσιμο. Οι αμερικανικές αρχές έχουν πολύ υψηλά στάνταρ γι’ αυτό και περιμέναμε τόσους μήνες. Το εμβόλιο ήταν έτοιμο από τον Μάρτιο, αλλά περάσαμε μήνες κάνοντας τεστ και μετά τεστ και ξανά τεστ. 

-Η ανοσία που θα παράγεται από τα εμβόλια πόσο θα διαρκεί; Θα είναι για μήνες ή και για περισσότερο;

-Υπάρχουν πολλοί τρόποι νε μετρήσει κανείς την ανοσία. Πχ τα αντισώματα, τα οποία τοπ ανοσοποιητικό μας τα χρησιμοποιεί για τους πρώτους 2 μήνες. Αυτά κυκλοφορούν στο αίμα μας. Αν δεν ξαναεμφανιστεί ο κορωνοϊός τα αντισώματα μειώνονται και φεύγουν. Αλλά τα κύτταρα έχουν μνήμη και έχουν παραμείνει και παραμένουν για πολύ περισσότερους μήνες ή και για χρόνια. Η ανοσία από τα αντισώματα και μόνο μας δίνει μια ψευδαίσθηση, αλλά οι  άνθρωποι που έχουν περάσει τον κορωνοϊό έχουν και 6 μήνες μετά μια ανοσοποιητική αντίδραση που δείχνει ότι το ανοσοποιητικό μας θυμάται αυτόν τον κορωνοϊό για πολλούς μήνες μετά.

-Άρα με βάση αυτά που συζητάμε και την ευρεία διάθεση εμβολίων, πότε εκτιμά εσύ ότι θα φτάσουμε σε ένα επιθυμητό επίπεδο κανονικότητας;

-Θέλω να τονίσω ότι οι μάσκες δεν θα φύγουν για πολλούς μήνες. Ακόμα και όταν αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται, δεν βγάζουμε τις μάσκες. Ακόμα και το καλοκαίρι, όλος ο κόσμος θα φορά μάσκα. Όσο για την κανονικότητα, αυτή θα έρθει ξανά τον Μάιο, τον Ιούνιο…με τον εμβολιασμό. Ξεκινούν δισεκατομμύρια δόσεις, που σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να το βλέπει Απρίλιο, καλοκαίρι, ίσως και το φθινόπωρο. Θα συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα μας και να κρατάμε αποστάσεις για δύο λόγους. Ο πρώτος, η μάσκα μας μειώνει την πιθανότητα να έχουμεκορωνοϊό και δεύτερον μας επιτρέπει να μειώσουμε τη δόση του κορονοϊού που θα μας έρθει. Άρα λειτουργεί και ως εμβόλιο.

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ