Ζέρβας: Φταίνε και οι φοιτητές για το lockdown στην Θεσσαλονίκη

Για το πλήρες lockdown που ισχύει στη Θεσσαλονίκη και την κατάσταση που επικρατεί εκεί μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, “θα θέλαμε πάρα πολύ να είχαμε αποφύγει αυτό το lockdown. Γνωρίζω πολύ καλά την κόπωση που υπάρχει στους συμπολίτες μου, γνωρίζω πάρα πολύ τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχεδόν όλοι, την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματική ζωή της πόλης, την αγωνία που έχουν οι εργαζόμενοι στην πόλη μας, αλλά τα επιδημιολογικά φαινόμενα ήταν τόσο σκληρά, που έπρεπε να ληφθούν μέτρα.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε πάει στο κόκκινο. Πριν από λίγες μέρες είχε αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας συγκεκριμένες ώρες. Απ’ ό,τι φαίνεται και με τις εισηγήσεις επιδημιολόγων ειδικών, έπρεπε να ληφθούν και αυτές οι αποφάσεις και να ξαναγυρίσουμε στο μενού του 13033 και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ελπίζω για λίγες ημέρες, ελπίζω γι’ αυτές τις 14 ημέρες ούτως ώστε να γυρίσουμε σε ηπιότερα μέτρα”.

Όσο για το τι δεν πήγε καλά στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε:

“Στις 3 Οκτωβρίου είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ένα κέντρο διάγνωσης κορονοϊού που είχαμε δημιουργήσει στον δήμο Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ημέρα μου είχε στείλει ένα sms όπου είπε “στη Θεσσαλονίκη έχετε μόνο τρία κρούσματα. Εκείνη την ημέρα είχα πει ότι η Θεσσαλονίκη τα πάει καλά αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Απ’ ό,τι φαίνεται υπήρξε από τη μια πλευρά ο εφησυχασμός και από την άλλη μας έδειξε ο ιός πόσο δυναμικός είναι και πόσο ευάλωτοι είμαστε εφόσον δεν τηρούμε όλα αυτά τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε. Έτσι είχαμε μια αλματώδη εξέλιξη και από αυτά τα ασήμαντα νούμερα και τα συγχαρητήρια του κ. Τσιόδρα να βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να λαμβάνονται αυτά τα οδυνηρά μέτρα.

Άρα πρέπει να ληφθούν κοντά στην προσωπική ευθύνη του καθενός, στην προσοχή που πρέπει να δείχνει ο καθένας και κάποια πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ελπίζω να είναι σύντομα και ελπίζω και πάλι η Θεσσαλονίκη, όπως τα κατάφερε τον Απρίλιο, να βγει από αυτήν την ιστορία πολύ γρήγορα και χωρίς μεγάλες απώλειες”.

Ερωτώμενος για τον ρόλο που διαδραμάτισε η επιστροφή των φοιτητών, υπογράμμισε: Είμαι μηχανικός δεν είμαι γιατρός, αλλά έχω μάθει να διαβάζω τα νούμερα. Όταν άρχιζαν να σκαρφαλώνουν τα νούμερα, εκεί από τις αρχές Οκτωβρίου, είχα συζητήσει και με τον κ Χαρδαλιά που είχε επισκεφθεί την πόλη και μου είχε δώσει τότε τα νούμερα που αφορούσαν τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη τότε είχε μέσο όρος ηλικίας τα 28 έτη, 1 στα 2 κρούσματα ήταν μέχρι 26 ετών και μου είχε πει κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Ότι η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα είναι φοιτητουπόλεις και δέχονται τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Εκεί έγινε η μεγάλη διαφορά, θέλετε λίγο η ανεμελιά των φοιτητών, θέλετε τα καλά αποτελέσματα που είχαμε τότε θεωρώντας ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κορονοϊός, κι εκεί ακριβώς έγινε αυτό το άλμα.

Αυτή η κατάσταση που αφορούσε τους νέους στην αρχή, τώρα πλέον έχει μεταφερθεί. Ο μέσος όρος ηλικίας ανέβηκε αρκετά, αρχίζουν οι ΜΕΘ να γεμίζουν, αρχίζουν οι διασωληνώσεις να γίνονται περισσότερες, πράγμα που σημαίνει ότι ξεφύγαμε από εκείνη την κατάσταση. Δεν είναι ώρα για ευθύνες, δεν είναι ώρα να πούμε τι έφταιξε, δεν πρέπει να κάνουμε blame game, έγινε ό,τι έγινε αλλά πρέπει όλοι ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση”.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ