Εξαδάκτυλος: Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν ευνοούν τη χαλάρωση των μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου

Για το γεγονός ότι δεν αποκλιμακώνονται οι αριθμοί παρά τις τρεις εβδομάδες καραντίνας αλλά και για τις εκτιμήσεις του για το πότε θα αρθεί το lockdown μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

Πράγματι είναι επικίνδυνο να εθιστούμε με τους αριθμούς, λέγοντας ότι ο αριθμός των νεκρών τις τελευταίες έξι ημέρες ισοδυναμεί με την πτώση ενός αεροσκάφους κάθε μέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι ξεπερνά κατά 20% τις διαθέσιμες κλίνες εντατικής ολόκληρης της χώρας πριν από ένα-δύο χρόνια, και μόνο αυτοί που είναι διασωληνωμένοι για Covid-19. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος φοροκατακτητικά η νόσος να καταλάβει τις κλίνες που είναι διαθέσιμες για το σύνολο των ασθενειών και να βρεθούμε μπροστά σε δυσκολία αντιμετώπισης και άλλων παθήσεων, πλην της Covid,τ αν δεν αναχαιτίσουμε την Covid την ίδια” είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και συνέχισε:

“Σχετικά με τους αριθμούς, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας αφού ολοκληρωθεί το φαινόμενο και αφού μελετηθεί. Φαίνεται πάντως ότι από την ώρα που λήφθηκε το τελευταίο μέτρο αρχίζει να υπάρχει μια κάμψη στον αριθμό των ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί και αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε ως δίδαγμα. Το δεύτερο είναι ότι έχοντας ξεκινήσει ένα lockdown με μια υψηλή κυκλοφορία του ιού θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερο χρόνο μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε” τόνισε.

Ακολούθως απαντώντας στο ερώτημα αν υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων σημείωσε: “Ενδεχομένως στο τέλος θα βγάλουμε το συμπέρασμα συγκρίνοντας τα δύο lockdown που εφαρμόσαμε στη χώρα, την άνοιξη και το φθινόπωρο, ότι η συνταγή της ανοίξεως που ήταν όλα γρήγορα, αποφασιστικά και σε μικρότερους αριθμούς, μπορεί να πούμε ότι αυτός ήταν καλύτερος τρόπος, πιο οικονομικός από πλευράς υγείας και πιο οικονομικός από πλευράς χρημάτων. Αυτό στο τέλος θα πρέπει να το δούμε για να το συγκρίνουμε γιατί είναι και εγχειρήματα που συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια. Μας έτυχε να τα κάνουμε σε έναν χρόνο αλλά την ίδια ασθένεια αντιμετωπίζουμε”.

Όσο γιατί πάει αργά η αποκλιμάκωση της μετάδοσης του ιού είπε: “Το κύριο που φταίει είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι αυτό το πράγμα να αρχίσει να συρρικνώνεται”.

“Φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία ανθρώπων απ’ ό,τι την άνοιξη, αν αυτό οφείλεται σε ελέγχους ή στο ότι έχουν κάποιες λίγες δραστηριότητες συγκριτικά με τον Μάρτιο ανοικτές, αυτό πρέπει να το δει κανείς με πολύ μεγάλη προσοχή, κι αν χρειαστεί να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για να πιάσουν τόπο, να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα, γιατί θα είναι κρίμα να ταλαιπωρούμαστε επί μακρότερον του αναγκαίου με αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Πάντως, σίγουρα αυτήν τη στιγμή είμαστε σε σημείο πάρα πολύ επικίνδυνο, βαριάς άσχημης υποτροπής αν κάνουμε βιαστικά βήματα ως προς το άνοιγμα” υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Kαι πρόσθεσε: “Η αλήθεια είναι ότι τα νούμερα δεν δείχνουν να τείνουν ώστε την 7η να πάμε με πολύ μεγάλη άνεση στο άνοιγμα, αυτό μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες γιατί όπως τα νούμερα ξαφνικά ανεβαίνουν προς τα πάνω, έτσι και μπορεί ξαφνικά να μπουν σε κάμψη. Αλλά θα πρέπει σίγουρα να δούμε τους ανθρώπους στις εντατικές να μειώνονται πάρα πολύ, και αυτό θα σημαίνει ότι και οι θάνατοι θα μειώνονται, αλλά οι άνθρωποι στις Εντατικές θα πρέπει να μειωθούν πολύ, όπως και οι νοσηλευόμενοι θα πρέπει να μειωθούν. Θα έπρεπε να δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους για να χαλαρώσουμε κάπως τα μέτρα. Αν ανατρέξουμε πίσω και δούμε πού ήμασταν έναν μήνα πίσω σε αριθμό διασωληνωμένων διψήφιος ήταν ο αριθμός στις 25 Οκτωβρίου” σημείωσε

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ