Αιθιοπία: Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από μαχαίρια και ματσέτες

Εκατοντάδες άμαχοι εκτιμάται ότι σφαγιάστηκαν με μαχαίρια και ματσέτες στο Τιγκράι, την βόρεια περιοχή της Αιθιοπίας, όπου δυνάμεις πιστές στην τοπική διοίκηση και τον εθνικό στρατό εμπλέκονται σε έντονες συγκρούσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με μάρτυρες, τα θύματα μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου στην πόλη Mai Kadra πριν από τέσσερις ημέρες.

Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ποιος ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες, αλλά μάρτυρες ανέφεραν ότι δυνάμεις που είναι πιστές στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού στην Τίγκρα (TPLF), το οποίο είναι στην εξουσία στην επαρχία, ενδέχεται να έχουν διαπράξει τις δολοφονίες αφού υπέστησαν ήττα από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις EDF.

«Επιβεβαιώσαμε τη σφαγή ενός πολύ μεγάλου αριθμού αμάχων, οι οποίοι φαίνεται να ήταν εργάτες που σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκονται στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση. Πρόκειται για μια τρομερή τραγωδία της οποίας την αληθινή έκταση θα δείξει μόνο ο χρόνος, καθώς η επικοινωνία στο Tigray παραμένει κλειστή», δήλωσε η Deprose Muchena, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική.

Ο βρετανικός Guardian υποστηρίζει ότι υπάρχει φωτογραφικό υλικό, στο οποίο φαίνεται επιβεβαιώνονται οι αναφορές, που δείχνουν δεκάδες πτώματα να είναι τοποθετημένα σε σχοινοκρέβατα και καρότσες με επίπεδη βάση.

Οι συγκρούσεις

Οι πληροφορίες εντείνουν τη σύγκρουση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εθνοτικές και άλλες εντάσεις σε όλη την Αιθιοπία, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Tigray αφού κατηγόρησε τις τοπικές αρχές ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικό στρατόπεδο στην περιοχή και προσπάθησαν να λεηλατήσουν στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία.

Το TPLF αρνείται την επίθεση και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επινόησε την ιστορία για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη της επίθεσης. Οι αεροπορικές επιδρομές και η επίγεια μάχη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του TPLF έχουν σκοτώσει έκτοτε εκατοντάδες ανθρώπους, στέλνοντας πρόσφυγες στο Σουδάν και εγείροντας διεθνή ανησυχία για την προθυμία του νεότερου ηγέτη της Αφρικής, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης πέρυσι, να διακινδυνεύσει έναν μεγάλο εμφύλιο πόλεμο.

 

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ