Δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού τα σούπερ μάρκετ – Διευκρινήσεις Μαγιορκίνη

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε διευκρινήσεις στην ενημέρωση της Παρασκευής σχετικά με τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας η οποία ανέφερε ότι τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού 

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace στα κινητά βρήκαν ότι το 20% φυσικά είχε πάει σούπερ μάρκετ το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα εάν με ρωτήσεις οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το πανεπιστήμιο και το σούπερ μάρκετ. Ο Public Health England είπε ότι δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά.

Παράλληλα πρόσθεσε πως σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν νοικοκυριό. Άρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πως μεταφράζουμε τις μελέτες και πως μεταφράζουμε τα στοιχεία.

Στην έρευνα αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς που ξεκαθάρισε πως «καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις όταν είχαμε καταγγελίες σε περιοχές».

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ