Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση

Η 15η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την απαρχή της Διεθνούς Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση, δηλαδή την εξωδικαστική επίλυση διαφορών στους κόλπους μιας οικογένειας.

Με αφορμή λοιπόν αυτήν την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία “Missing Children Europe”, τα εθνικά της μέλη από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στα οποία είναι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την Ελλάδα και τα δίκτυα των διαμεσολαβητών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης προκειμένου να προωθήσουν την σημασία της οικογενειακής διαμεσολάβησης στα περιστατικά των γονικών αρπαγών.

Πρωταρχικός στόχος είναι να αναδείξουν τη διαμεσολάβηση και να την κάνουν γνωστή ανάμεσα σε γονείς, διαμεσολαβητές, επαγγελματίες -όπως είναι οι δικηγόροι- με σκοπό να γίνει κατανοητή και να προωθηθεί από φορείς νομικής συμβουλής και συνδρομής ως η καλύτερη λύση προκειμένου να διασφαλιστεί η ευημερία του παιδιού. Παρά το ποσοστό επιτυχίας της η διαμεσολάβηση παραμένει μια λύση που δεν αξιοποιείται αρκετά στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη, περίπου 180.000 διεθνείς γάμοι λαμβάνουν χώρα σε ετήσια βάση. Σε μερικές περιπτώσεις ο γάμος διαλύεται και εξελίσσεται σε σύγκρουση ανάμεσα στο ζευγάρι. Όταν ένας γονέας παίρνει το παιδί του σε άλλη χώρα, χωρίς την άδεια του άλλου γονέα, τότε έχουμε να κάνουμε με μια γονική αρπαγή. Στην Ευρώπη οι γονικές αρπαγές αντιστοιχούν στο 3% των περιπτώσεων εξαφανίσεων ανηλίκων που καταγγέλλονται στις Ευρωπαϊκές Γραμμές Βοήθειας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί την πιο εύκολη λύση για την επίλυση των διαφορών, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο και τραυματικό για το παιδί, το οποίο παρακολουθεί την διαμάχη των γονέων του.

Ένας λιγότερο “αναίμακτος” και ψυχοφθόρος τρόπος λοιπόν είναι η διεθνής οικογενειακή διαμεσολάβηση, κατά την οποία εκπαιδευμένοι επαγγελματίες διαμεσολαβητές έρχονται σε επικοινωνία με τους γονείς προκειμένου να βρουν μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και κυρίως να εξασφαλίζει την ηρεμία του παιδιού.

Η έρευνα δείχνει ότι η ευημερία των παιδιών είναι πιο εφικτή όταν οι δύο γονείς πιστεύουν ότι η λύση που έχει δοθεί είναι δίκαιη για  τα δύο μέρη” τονίζει η Hilde Demarré από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Missing Children Europe, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας αποτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Επίσης, η διαμεσολάβηση έχει φανεί ότι αποτελεί αποτελεσματικότερη πρακτική:

-75% των περιπτώσεων στην Ευρώπη έχουν καταλήξει σε μια συνολική ή μερική συμφωνία διαμεσολάβησης.

-Έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014 καταδεικνύει ότι η οικογενειακή διαμεσολάβηση μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και κόστος στην επίλυση περιπτώσεων γονικής αρπαγής σε σύγκριση με άλλες διαδικασίες.

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω πλεονεκτήματα που προσφέρονται, η διαμεσολάβηση παραμένει σχετικά άγνωστη ως πρακτική και διαδικασία στους πολίτες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε το 1995 από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό.

Το όνειρο του 10χρονου Ανδρέα έγινε πραγματικότητα και σήμερα ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας αναγνωριστεί διεθνώς, με όραμα: το Χαμόγελο κάθε παιδιού, υλοποιεί πανελλαδικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, αποτελεσματικές και άμεσες δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση συγκεκριμένων φαινομένων που απειλούν τα παιδιά.

Μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στηρίξει περισσότερα από 1.200.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, Παιδιά θύματα Εξαφάνισης, Παιδιά με προβλήματα Υγείας, Παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, έχουν βρει λύση.

Ο Οργανισμός στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με την πολύτιμη υποστήριξη εθελοντών, ενώ στηρίζεται στους πολίτες και τις εταιρείες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι το έργο του, το στηρίζουν έμπρακτα μέσω δωρεών και χορηγιών.

Τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία και δημοσιοποιούνται, ελέγχονται από το Διεθνές Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Ernst and Young.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε μέσω της«Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», 92 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών, εκ των οποίων 7,6%  αφορούσαν σε περιστατικά γονικών αρπαγών. Στη διάρκεια του 2017  ο Οργανισμός χειρίστηκε αντίστοιχα 128 αιτήματα εκ των οποίων τα 15 (12%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές.

Δείτε τι είναι και που βοηθά η διαμεσολάβηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ