4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας | Πρόγραμμα Παρασκευής 9/10

Συνεχίζονται κανονικά και πληρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας οι παραστάσεις του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας με την συμμετοχή πολλών κουκλοπαικτών και επαγγελματιών από την Καλαμάτα και άλλες πόλεις.

 

Το πρόγραμμα του 4ου  Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας για την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 είναι το ακόλουθο:

1)Ώρα10.00 κουκλοθέατρο με το Έργο: «Νερόμυλε… για σένα» από την ομάδα ΧΑΡΧΟΥ, Χρήστος Αυτσίδης /  Διάρκεια: 60΄, ηλικία 4+ ετών , Είσοδος ελεύθερη για σχολεία

2)Ώρα 11.30 κουκλοθέατρο –«Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα» από την ομάδα “Κοκου μουκλο” και την Λήδα Βαρβαρούση  / Διάρκεια: 60΄, ηλικία 4+ ετών, Είσοδος ελεύθερη για σχολεία

3)Ώρα 18.00 κουκλοθέατρο –«Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα» από την ομάδα “Κοκου μουκλο” και την Λήδα Βαρβαρούση / Διάρκεια: 60΄, ηλικία 4+ ετών , Είσοδος: κουπόνι στήριξης 5 ευρώ

4)Ώρα 20.30 κουκλοθέατρο –«Καμηλοπάρδαλη» από την ΟμάδαHop signor puppet theatre” /Διάρκεια: 45΄, ηλικία 4+ ετών, Είσοδος: κουπόνι στήριξης 5 ευρώ

Υποστήριξη : Έμφασις  91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

Αναλυτικό υλικό για τις παραστάσεις 

-«Νερόμυλε.. για σένα»

Το έργο

Ένας παλιός πέτρινος νερόμυλος κινδυνεύει από την ανθρώπινη απληστία. Θέλουν να τον γκρεμίσουν για να χτίσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Τα πλάσματα του δάσους αντιδρούν και τα τρυφερά λόγια ενός μικρού δράκου καταφέρνουν να συγκινήσουν ακόμη κι αυτόν τον πλέον σκληρό άνθρωπο, τον επιχειρηματία με την «πέτρινη καρδιά».«…νερόμυλε…ξέρεις… το ξέρεις ότι θα σε γκρεμίσουν. Όμως άκου κι αυτό… ότι ακόμη και μια πετρούλα αν μείνει από σένα, εγώ θα της μιλάω, σα να ήσουν εσύ…» «…δέντρο, θα σε κόψουν. Όμως εγώ θα κρατήσω το πιο μικρό κλαδάκι σου για πάντα κοντά μου…»  Έτσι οι ξύλινες «χούφτες» του νερόμυλου πάλι γυρίζουν… δροσίζουν… δίνουν ζωή…

Συμμετέχουν 11 κούκλες: Δράκος, δρακάκι, βάτραχος, Καστανούλα, Βίκινγκ, Νεράιδα-Λιμπελούλα, Ιπποποταμούλα, Πεταλούδα, Σκιουράκι, Ψαράκι, Δον Σκόρπιο ντι Σκόλπα-Καλοφαγάνας – Η παράσταση επενδύεται με ζωντανή μουσική (φυσαρμόνικα).

Στόχος είναι μέσα από κωμικές και συγκινητικές στιγμές, μέσα από τις σκηνές των έργων, τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να «νιώσουν» και να αποκτήσουν βαθιά ανθρώπινη σκέψη και σχέση με το γύρω τους χώρο.

Σκηνοθεσία, Κούκλες, εμψύχωση, μουσική επιμέλεια: Χρήστος Αυτσίδης

Ο θίασος   Ο Θίασος «ΧΑΡΧΟΥΤ» ιδρύθηκε από τον κουκλοπαίκτη Χρήστο Αυτσίδη το 1989 και από τότε μέχρι σήμερα, έχει ανεβάσει περισσότερα από 15 έργα, που παρουσιάζονται σε Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία, Συλλόγους, Σωματεία κλπ.  O κουκλοπαίκτης Χρήστος Αυτσίδης διοργανώνει επίσης σεμινάρια από τον Οκτώβρη μέχρι τον Ιούνιο. Οι συναντήσεις (ομαδικές ή ατομικές) είναι μια φορά την εβδομάδα.  Απευθύνεται σε ανθρώπους εργατικούς, ευαίσθητους, ρομαντικούς, που μπορούν να πιστέψουν το «απίστευτο».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε https://www.facebook.com/kouklotheatro.xarxout/notes

Επικοινωνία:  Χρήστος Αυτσίδης τηλ. 2107625006, 6942843060

-Διεύθυνση: Ποσειδώνος 11, Μεταμόρφωση  Αττικής

Email: xarxout@hotmail.com

«Ζωγραφηγήσεις με την Λήδα» – θέατρο κούκλας Κοκου-Μουκλό και την Λήδα Βαρβαρούση

Η ιστορία αρχίζει από μια μικρούλα γραμμή και εξελίσσεται σε ολόκληρο έργο! Το πρόγραμμά της είναι οπτικοακουστικό και διαδραστικό. Θα “κολυμπήσουμε” με παιχνίδια μνήμης και φαντασίας! Τα παραμύθια ζωντανεύουν μπροστά στα παιδιά που συμμετέχουν στην ανάπτυξη της ιστορίας. Τα παιδιά μοιράζονται μαζί της συζητάνε και αποτυπώνουν τα όνειρά τους, τις αγωνίες τους, τη χαρά τους, τους φόβους τους, τις ιδέες τους και με αυτόν τον τρόπο, μέσα από την έμπνευση, επινοούν το δικό τους τρόπο στο παραμύθι.

Τι είναι η «Ζωγραφήγηση»;Είναι μια εμπειρία έμπνευσης.

Η καλλιτέχνης

Η Λήδα Βαρβαρούση αφηγείται μια ιστορία ενώ ταυτόχρονα τη σχεδιάζει σε μεγάλη επιφάνεια, σε χαρτί ή άλλο υλικό, πάνω στον τοίχο χρησιμοποιώντας παραστατικά στοιχεία.  Είναι σαν ζωντανός κινηματογράφος, με την συμμετοχή των παιδιών!  Αυτό το οπτικοακουστικό πρόγραμμα μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες στη φαντασία, στη συγκέντρωση, στη μνήμη, στη διάθεση για γνώση και έκφραση των παιδιών.

Επικοινωνία:info@lidavarvarousi.com

Τηλ. 6932464769

WWW.LIDAVARVAROUSI.COM

WWW.KOKOUMOUKLO.GR

Ο θίασος

Η ομάδα κουκλοθέατρου Κοκου-Μουκλό ιδρύθηκε το 2003 από τις  κουκλοπαίκτριες Βάσω Γιαρένη και Ηρώ Θεοδώρου. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει δέκα παιδικές παραστάσεις και δύο παραστάσεις για ενήλικες.  Η ομάδα έχει συνεχή παρουσία από το 2003 στο χώρο του κουκλοθέατρου δίνοντας παραστάσεις σε σχολεία, θέατρα, φεστιβάλ, ενώ τους θερινούς μήνες περιοδεύει σε Δήμους όλης της Ελλάδας.  Στο πέρασμα του χρόνου η ομάδα έχει πλαισιωθεί με αξιόλογους νέους συνεργάτες, μουσικούς, φωτιστές, ηθοποιούς, σκηνογράφους,  ενδυματολόγους, συγγραφείς κ.ά.  Επίσης, μέσα από τη συνεργασία με άλλες τέχνες και καλλιτέχνες, η ομάδα εξελίσσεται εκφραστικά, τεχνικά και αισθητικά. Η ομάδα είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς  Ένωσης Κούκλας UNIMA, (Union Internationale de la Marionnette)

-Τηλέφωνο και κινητό: 6937126015

-E-mail: kokoumouklo@gmail.com

-Άτομο επικοινωνίας : Ηρώ Θεοδώρου

Ομάδα Κουκλοθεάτρου Κοκου-Μουκλό

«Καμηλοπάρδαλη» – ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ από τον Θίασο «Hop Signor Puppet Theatre»                       Το έργο

Ένας κουμπαράς με μορφή καμηλοπάρδαλης αλλάζει χέρια και  ζωντανεύει στη φαντασία δύο διαφορετικών ηρώων. Χωρίς αυτόν ένα μικρό παιδί θα έχανε ένα μοναδικό φίλο, κι αργότερα, ένας  ενήλικας λάτρης του ουρανού και των πουλιών, δεν θα έφτανε ποτέ τόσο ψηλά. Μπορεί άραγε ένας κουμπαράς να είναι κάτι περισσότερο από ένα κουτί για κέρματα;

Η συνύπαρξη των ηρώων με την καμηλοπάρδαλη συνδέει το έμψυχο με το άψυχο, φανερώνοντας πως η ζωή βρίσκεται σε οτιδήποτε μας βοηθά να ονειρευόμαστε και μας γεννά συναισθήματα. Κίνηση, πρωτότυπη μουσική και ειδικά σχεδιασμένος φωτισμός συνδυάζονται σε μία συμβολική και ποιητική ιστορία όπου ο άνθρωπος, οι κούκλες και τα αντικείμενα αλληλεπιδρούν κι εξερευνούν τη σχέση μεταξύ τους.

ΣυγγραφέαςΣενάριο:Ηop Signor Puppet Theatre

Σκηνοθεσία:Hop Signor Puppet Theatre

 –Κατασκευές, Εμψύχωση : Eυγενία Τσιχλιά, Θάνος Σιώρης

-Πρωτότυπη Μουσική : Άγγελος Αγγελίδης, Αντώνης Σκαμνάκης, Μιχάλης Καλκάνης

-Φωτισμοί :Μελίνα Μάσχα, Χριστίνα Θανάσουλα

-Καλλιτεχνικές τεχνικές:Επιτραπέζιες κούκλες

-Link  διαφημιστικού τρέιλερ της παράστασης: https://vimeo.com/232554057

Ο θίασος

Η ομάδα κουκλοθέατρου Hop Signor δημιουργήθηκε το 2012 από την Ευγενία Τσιχλιά και το Θάνο Σιώρη. Η ομάδα αντλεί την έμπνευσή της από την τέχνη του κουκλοθέατρου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ιστορικά και εξελίσσεται μέσα από σύγχρονους πειραματισμούς.

Η Ευγενία σπούδασε στο τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Θάνος σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και οργανοποιία στο Αnniesland της Γλασκώβης, καθώς και στο τμήμα Βυζαντινών Τεχνών της Καστοριάς.

Σημαντικοί δάσκαλοι που επηρέασαν και τροφοδότησαν τη ματιά της ομάδας πάνω στην τέχνη της κούκλας υπήρξαν οι Rene Baker, Katy Deville, Neville Tranter, Aντώνης Κουτρουμπής, Camillo Betancor, Στάθης Μαρκόπουλος.

Επιθυμία της oμάδας Ηop Signor είναι να ζωντανεύει «ιστορίες» που συναντά σε τόπους, αντικείμενα κι ανθρώπους, αξιοποιώντας την ποιητική και συμβολική δύναμη της κούκλας. Οι παραστάσεις βασίζονται στην απουσία του λόγου,  στη μελέτη της κίνησης , του ήχου και του φωτός. Καλούν τον θεατή να τις ανασυνθέσει στο προσωπικό του αφήγημα  με υλικά από τη φαντασία και τα συναισθήματα του. Έχουν ταξιδέψει σε πάνω από είκοσι χώρες, έχουν παρουσιαστεί σε παιδικό και ενήλικο κοινό και έχουν αποσπάσει δεκαεννέα διακρίσεις

-Πλήρης διεύθυνση  και Τ.Κ.: 17122

-Τηλέφωνο και κινητό: 2114048956,6947254893

Email: hopsignorpuppet@gmail.com

website: www.hopsignor.gr

-Άτομο επικοινωνίας : Ευγενία Τσιχλιά

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ