Στολτεμπεργκ: Ευρεία υποστήριξη στο ΝΑΤΟ για τον μηχανισμό αποφυγής ατυχημάτων Ελλάδας – Τουρκίας

Η λειτουργία και η ενίσχυση του μηχανισμού “αποσυμπίεσης” για την αποφυγή ατυχημάτων και περιστατικών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τέθηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας της συμμαχίας που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, συγκεντρώνοντας την ευρεία υποστήριξη των συμμάχων.

Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες με ψηφιακά μέσα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε:

“έθεσα επίσης με τους υπουργούς την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων”.

“Όλοι συμφωνούμε ότι οι εντάσεις πρέπει να επιλυθούν βάσει του διεθνούς δικαίου και της συμμαχικής αλληλεγγύης.

Και όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία της αποφυγής λέξεων και ενεργειών που μπορούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις”, ανέφερε.

“Οι Υπουργοί εξέφρασαν επίσης την ισχυρή υποστήριξή τους στον μηχανισμό απεμπλοκής του ΝΑΤΟ για την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε.

“Η αποφυγή απώλειας ζωών στη θάλασσα και στον αέρα είναι βαριά ευθύνη. Και δεν πρέπει να το τοποθετούμε αποκλειστικά στους ώμους των καπεταναίων των πλοίων μας ή των πιλότων των αεριωθούμενων αεροσκαφών μας.

Εμείς, ως πολιτικοί, πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές στο επίπεδό μας”, ξεκαθάρισε.

“Είναι σαφές ότι ο στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης δεν θα επιλύσει τις υποκείμενες διαφορές.

Αλλά μπορεί να προσφέρει χώρο για πολιτικές συζητήσεις. Και ελπίζω να ανοίξει το δρόμο για διερευνητικές συνομιλίες υπό τη γερμανική αιγίδα το συντομότερο δυνατό”, σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συμπλήρωσε μάλιστα τα εξής:

“Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα και την Τουρκία για την ευελιξία και τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού”.

“Καταρχάς, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους σε συμβάσεις, διαδικασίες που διασφαλίζουν υπεύθυνη συμπεριφορά στη θάλασσα και στον αέρα. Πρόκειται για τη δημιουργία ασφαλών και ασφαλών δικτύων του ΝΑΤΟ, μια ανοιχτή γραμμή 24/7 και επίσης εξετάζουμε τώρα πώς μπορούμε να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτόν τον μηχανισμό”, ανέφερε.

“Φυσικά αυτά είναι θέματα που έχουμε συζητήσει σε πολιτικό επίπεδο, που σημαίνει ότι πήγα στην Άγκυρα, πήγα στην Αθήνα και το συζήτησα με την πολιτική ηγεσία και στις δύο χώρες, με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά οι συνομιλίες – μηχανισμός απ-εμπλοκής έχουν αναπτυχθεί σε τεχνικό στρατιωτικό επίπεδο. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό γιατί αυτό είναι για εμάς ένα τεχνικό στρατιωτικό ζήτημα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τα εργαλεία για την πρόληψη περιστατικών και ατυχημάτων”, σημείωσε.

“Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ευθύνη για την πρόληψη ατυχημάτων στη θάλασσα δεν μπορεί να ανατεθεί αποκλειστικά στους ώμους των καπετάνιων και του πληρώματος και στους ώμους των πιλότων που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάλεσα σαφώς όλους μας να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε την απαραίτητη πολιτική απόφαση για την πρόληψη συμβάντων και ατυχημάτων”, κατέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

“Η Ελλάδα και η Τουρκία συναντώνται καθημερινά εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, νομίζω ότι αυτό είναι από τα πλεονεκτήματα του ΝΑΤΟ, ότι παρέχουμε μια πλατφόρμα για τους συναδέλφους να συναντιούνται και να συζητούν καθημερινά. Υπάρχουν επίσης δυσκολίες και διαφωνίες. Ήταν ένα ζήτημα που συζητήθηκε επίσης από τους Υπουργούς κατά την υπουργική συνάντηση σήμερα και υπήρξε ευρεία υποστήριξη για τον μηχανισμό αποσυμπίεσης, για διάλογο, για τη μείωση των εντάσεων και ευρεία υποστήριξη για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό αποσυμπίεσης”, κατέληξε.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ