Ροβίτσα: Το άγνωστο όσπριο με τα πλούσια διατροφικά οφέλη

Τα όσπρια είναι απαραίτητα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν όμως έχετε βαρεθεί τις κλασσικές επιλογές, όπως η φακή, τα ρεβιθιά ή τα κοινά φασόλια, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τη ροβίτσα.

Γνωστή και ως ψιλοφάσουλο ή φασόλι Μουνγκ, η ροβίτσα είναι ένα νόστιμο και εύπεπτο όσπριο με πράσινο χρώμα και μέγεθος λίγο μικρότερο από τη φακή. Αν και κατάγεται από τη Νότιο Αμερική, έχει συνδεθεί με την ασιατική κουζίνα όπου χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πλέον όμως η φήμη της έχει φτάσει σε όλο τον κόσμο καθώς είναι ένα όσπριο πολύ θρεπτικό και ιδιαιτέρως …βολικό, αφού βράζει πολύ γρήγορα και δε χρειάζεται καν μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ.

Διατροφική αξία της ροβίτσας

Η ροβίτσα περιέχει 28% πρωτεΐνη, πράγμα που την καθιστά ιδανική για χορτοφάγους. Η περιεκτικότητά της σε άμυλο και φυτικές ίνες, όπως συμβαίνει με όλα τα όσπρια, την καθιστά πλήρη τροφή, που βοηθά στην αίσθηση κορεσμού ώστε να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό, και φώσφορο.

Βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερίνης, καθώς περιέχει την «καλή» χοληστρερόλη, στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας και έχει βρεθεί πως μειώνει και την αρτηριακή πίεση. Τα δε φλαβονοειδή της έχουν αντιοξειδωτική λειτουργία απέναντι στις ελεύθερες ρίζες.

Είναι μια καλή πηγή βιταμίνων C και Κ, ενώ περιέχει και πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη και φολικό οξύ. Μάλιστα, μια μερίδα ροβίτσας προσφέρει στον οργανισμό μας το 80% της απαιτούμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέος, το οποίο συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, της αιμοποίησης και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι πως πρόκειται για ένα πολύ εύπεπτο όσπριο, περισσότερο από τα υπόλοιπα. Και καθώς αυτό το χαρακτηριστικό των οσπρίων μας κάνει συχνά να τα αποφεύγουμε, η ροβίτσα μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα με ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα ή απλά όταν θέλουμε να γευματίσουμε κάτι θρεπτικό και ελαφρύ.

Πού θα τη βρούμε

Στη χώρα μας, η ροβίτσα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Καλαμάτας. Δύσκολα θα τη βρούμε στα ράγια των σούπερ μάρκετ, γι’ αυτό την προμηθευόμαστε είτε απ’ ευθείας από κάποιον παραγωγό είτε από κάποιο μαγαζί με χύμα προϊόντα, που μπορεί να έχει ροβίτσα ελληνικής παραγωγής ή συνηθέστερα εισαγωγής.

Πώς τη μαγειρεύουμε

Όπως προείπαμε, η ροβίτσα δε χρειάζεται μούλιασμα από την προηγούμενη μέρα και βράζει σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς τη χρήση χύτρας. Μπορεί να μαγειρευτεί ως σούπα σαν τις φακές, την οποία μπορούμε να αλέσουμε με το μύλο των λαχανικών για να γίνει βελουτέ. Ακόμα, ταιριάζει πολύ ως βάση για σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε κρύα πιάτα. Μπορούμε να την κάνουμε πουρέ ή και νοστιμότατα χορτοφαγικά κεφτεδάκια, ενώ στην Ινδία χρησιμοποιείται αλεσμένη, ως αλεύρι για ψωμί. Τέλος, αν μας αρέσουν οι εξωτικές γεύσεις, αναζητούμε κάποια αυθεντική ανατολίτικη συνταγή που συνδυάζει τη ροβίτσα με κόλιανδρο, σκόρδο, κίμινο, τζίντζερ και φυσικά, κάρυ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ