Ήπια συμπτώματα Covid-19 εκδήλωσε ο Τραμπ, πιθανό να κάνει διάγγελμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εμφανίσει ήπια συμπτώματα του νέου κορωνοϊού αφότου διαγνώστηκε θετικός, ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο NBC News αλλά και δύο πηγές στους New York Times.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μία πηγή έχει εκδηλώσει συμπτώματα κρυολογήματος.

Σε εκδήλωση που παραβρέθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ την Πέμπτη, στην οποία ήρθε σε επαφή με περίπου 100 ανθρώπους, ήταν «σαν να βρισκόταν σε λήθαργο».

Σύμφωνα με τους New York Times, πρόθεση του Τραμπ, είναι να προχωρήσει σε μια κίνηση για να καταδείξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης: Να απευθύνει διάγγελμα στον λαό των ΗΠΑ, όπως είχε κάνει και ο Μπόρις Τζόνσον όταν διαγνώστηκε και αυτός θετικός στον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκδηλώσει «ήπια συμπτώματα» και το «ηθικό του είναι υψηλό», διαβεβαίωσε σήμερα και ο προσωπάρχης του Μαρκ Μιντόους.

«Δεν έχει μονάχα υψηλό ηθικό, αλλά επίσης πολλή ενέργεια», είπε ο Μίντοους, εκφράζοντας την «αισιοδοξία» του σχετικά με την «ταχεία ανάρρωση» του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Μίντοους, που δεν φορούσε μάσκα την ώρα που έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, διευκρίνισε πως το τεστ του βγήκε αρνητικό στον νέο κορονοϊό.

Από την πλευρά της, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα πως αισθάνεται «καλά», παρά τα «ήπια συμπτώματα», που έχει παρουσιάσει και ελπίζει στην άμεση ανάρρωση για εκείνη και τον σύζυγό της.

«Σας ευχαριστώ για την αγάπη που μας στέλνετε. Έχω ήπια συμπτώματα, όμως αισθάνομαι γενικά καλά. Ανυπομονώ για την ταχεία ανάρρωση», έγραψε στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε μέσω Twitter ότι τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια έδειξαν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

«Θα αρχίσουμε τη διαδικασία απομόνωσης και ανάρρωσης αμέσως», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια της καραντίνας στην οποία θα τεθούν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, «πάει καλά», θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του», θα «παραμείνει στον Λευκό Οίκο», διαβεβαίωσε ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, Σον Κόνλι

Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως.

Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε παράλληλα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στη Φλόριντα αποφασίστηκε να ακυρωθεί.

Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ο 74χρονος μεγιστάνας και η σύζυγός του Μελάνια έδειξαν πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Μια στενή συνεργάτιδα του Τραμπ, η Χόουπ Χιξ, έγινε γνωστό νωρίτερα ότι παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19.

Ωστόσο, αρνητικά στον νέο κορονοϊό βγήκαν τα τεστ της κόρης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκας Τραμπ, και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ, όπως έγινε γνωστό από μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter η βοηθός του Λευκού Οίκου Καρολίνα Χάρλεϊ.

Αρνητικές ήταν και οι εξετάσεις του γιου των Ντόναλντ και Μελάνιας Τραμπ, Μπάρον, ηλικίας 14 ετών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Ο Μπάρον ήταν αρνητικός και έχουν ληφθεί όλες οι προφυλάξεις για να διασφαλιστεί ότι θα είναι ασφαλής και σε καλή υγεία», είπε η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος τύπου της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ.

Στην αβεβαιότητα βυθίζεται η προεκλογική περίοδος

Στην αβεβαιότητα βυθίζεται η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ μόλις ένα μήνα πριν ανοίξουν οι κάλπες, καθώς η είδηση έπεσε σαν «βόμβα» εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ νοσήσει πολύ σοβαρά, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία, ο οποίος εξετάστηκε για κορωνοϊό και βγήκε αρνητικός.

Σύμφωνα με τον ιατρικό αναλυτή του CNN Τζόναθαν Ράινερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πρέπει επίσης να μπει σε απομόνωση, διότι ενδέχεται τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πενς να νοσήσουν, περίπτωση κατά την οποία η Πελόζι ενδεχομένως θα χρειασθεί να ασκήσει χρέη προέδρου, σύμφωνα με την Presidential Succession Act του 1947 περί προεδρικής διαδοχής, η οποία ορίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής και pro tempore ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι οι επόμενοι μετά τον αντιπρόεδρο και προηγούνται των μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων πρώτος τη τάξει είναι ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι επίσης γνωστό για πόσο χρόνο ο Τραμπ, η Μελάνια και η σύμβουλος Χόουπ Χικς (ασθενής 0 του προεδρικού πυρήνα μόλυνσης) είναι φορείς του κορονοϊού και με ποια από τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ήρθαν σε επαφή. Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου και ο βοηθός του, σύμφωνα με το CBS, ελέγχθηκαν ήδη και βγήκαν αρνητικοί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμφάνιση των συμπτωμάτων έρχεται κατά κανόνα 5 έως 6 ημέρες μετά την μόλυνση, αλλά δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να εμφανισθούν και έπειτα από 14 ημέρες. Απ΄ό,τι φαίνεται, η Χόουπ Χικς εμφάνισε τα συμπτώματα την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Ήδη η συμμετοχή του Τραμπ στην πρόσφατη τηλεμαχία έχει δημιουργήσει ερωτήματα κατά πόσο δεκάδες αξιωματούχοι και κυρίως ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν έχουν εκτεθεί στον ιό.

Ακόμη και αν ο Τραμπ βγει αρνητικός σε 14 ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες κλειδιά – Ουισκόνσιν, Φλόριντα και Αριζόνα – ούτε και στο επόμενο debate στις 15 Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι διαβεβαίωσε πως τα σχέδια για τη συνέχεια της διακυβέρνησης, στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, παραμένουν σε ισχύ.

Η Πελόζι ανέφερε πως έχει και η ίδια υποβληθεί σε εξετάσεις και θα μάθει τα αποτελέσματα του δικού της τεστ Covid-19 σύντομα.

«Είναι τραγικό. Είναι πολύ λυπηρό», δήλωσε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ερωτηθείσα σχετικά με τη διάγνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Το να πηγαίνεις στα πλήθη χωρίς να φοράς μάσκα και όλα τα υπόλοιπα αποτελεί ένα είδος θρασείας πρόσκλησης προκειμένου να συμβεί κάτι σαν κι αυτό», σημείωσε η Πελόζι, αναφερόμενη στις εμφανίσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι η επόμενη στη σειρά διαδοχής, μετά τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που διαγνώστηκε αρνητικός στον ιό. Μετά την Πελόζι, είναι ο προσωρινός πρόεδρος της Γερουσίας Τσακ Γκράσλι, ένας Ρεπουμπλικανός.

Η Νάνσι Πελόζι είπε ότι προσεύχεται για τον Τραμπ και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ.

«Ίσως τώρα ο κόσμος που βλέπει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με όλη την προστασία που έχει, και την Πρώτη Κυρία, και πάλι να βρίσκονται τόσο εκτεθειμένοι ίσως να είναι (γι’ αυτόν)… μια εμπειρία μάθησης», επισήμανε, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι ίσως υπάρξει μια μετάβαση προς «μια πιο σώφρονα προσέγγιση» στην αντιμετώπιση του ιού.

Από την πλευρά του, όπως έγινε γνωστό από βοηθό του, ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων Λίντσεϊ Γκρέιαμ συνομίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ σήμερα το πρωί, μετά το θετικό τεστ στην Covid-19, ο οποίος ακούστηκε ευδιάθετος.

Ο πρόεδρος «ακούστηκε καλά, ευδιάθετος» και ρώτησε πρώτα σχετικά με τα σχέδια της Γερουσίας για τη διαδικασία ακρόασης της υποψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, είπε ο βοηθός.

Βουτιά στη Wall Street

Με ισχυρή πτώση άνοιξε σήμερα η Γουόλ Στριτ μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19: Με τις πρώτες συναλλαγές ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 1,46% και ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι των εταιριών του τομέα της τεχνολογίας, σημείωνε απώλειες 2,15%.

Χθες, Πέμπτη, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε απλά στο πράσινο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average, ενισχύθηκε κατά 0,13%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε επίσης κατά 1,42% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,53%.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν τα μικτά στοιχεία για την απασχόληση, με ένα πτωτικό ποσοστό ανεργίας στο 7,9%, για τον Σεπτέμβριο αλλά με μια επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

 

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ