Έφτασε η ώρα της ιστορικής καταδίκης. Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο

Η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5,5 χρόνια ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να λάβει μια ιστορική απόφαση, με όλους τους σκεπτόμενους δημοκρατικά πολίτες της χώρας να αισιοδοξούν ότι θα το πράξει! Κανείς δεν μπορεί να δηλώσει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εάν δεν γίνει το αποφασιστικό βήμα υπέρβασης της εισαγγελικής πρότασης και εν τέλει να καταδικασθεί συνολικά η ναζιστική συμμορία ως εγκληματική οργάνωση και να τιμωρηθούν με τις πιο βαριές ποινές οι υπεύθυνοι.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν με την απόφασή του το δικαστήριο στείλει τα στελέχη και τους πρώην Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής στη φυλακή μαζί με τον Ρουπακιά και τους υπόλοιπους άμεσα εμπλεκόμενους. Εν τέλει εάν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των δολοφόνων του Φύσσα, του Λουκμάν, των επιθέσεων σε συνδικαλιστές, μετανάστες και αγωνιστές του LGBTQ+ κινήματος, θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, χύνοντας το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο δηλητήριό τους, ή αν τελικά θα πληρώσουν τι τίμημα που αντιστοιχεί στις φρικτές και απάνθρωπες πράξεις τους.

Όλα αυτά τα 5,5 χρόνια σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, έγιναν πολλές και μαζικές κινητοποιήσεις, το Κερατσίνι κάθε Σεπτέμβρη ανήμερα της μαύρης επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, γέμιζε φωνές και συνθήματα νέων και μεγαλύτερων, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, ύψωσαν το ανάστημά τους και απαίτησαν την συνολική καταδίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Οι συμβολικές διαμαρτυρίες έσπασαν και τα σύνορα, βγήκαν προς άλλες χώρες. Μια ομάδα ανθρώπων σήκωσε το πανό της καμπάνιας «Δεν είναι αθώοι» στον τόπο μαρτυρίου του στρατοπέδου του Νταχάου. Στα χρώματα της καμπάνιας φωτίστηκαν ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, η πλατεία των Λιονταριών στο Ηράκλειο, αλλά και η πλατεία Τροκαντερό στο Παρίσι, κεντρικά σημεία των Βρυξελλών και του Βερολίνου, όπως και το κτήριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο

Σήμερα από τις 9.30πμ καλούν σε μαζική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο (Λ. Αλεξάνδρας και Κυρ. Λουκάρεως) δεκάδες σωματεία που έχουν κηρύξει στάση εργασίας την ώρα της απόφασης, αντιφασιστικές, αριστερές και ελευθεριακές οργανώσεις, εν αναμονή της απόφασης επί της ενοχής ή της αθωότητας, που αναμένεται στις 11 το πρωί.

Για λόγους υγειονομικούς, κυρίως, μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ελάχιστοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, οι συνήγοροι και οι συγγενείς των θυμάτων. Στον δρόμο θα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι από κάθε σημείο της Ελλάδας.

Ανακοίνωση – κάλεσμα για τη συγκέντρωση στο Εφετείο έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες και όλους, τα μέλη, τους φίλους του και κάθε δημοκρατικό πολίτη στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 9.30 το πρωί (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας) ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Να υψωθεί από όλες και όλους φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης».

Το ΚΚΕ θα παρευρεθεί επίσης στο Εφετείο μέσω του γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που καλούν πολλά συνδικάτα προσκείμενα στο ΠΑΜΕ -τα οποία έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας-, σωματεία, φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι.

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Θα είμαστε έξω από το δικαστήριο αναμένοντας μαζί με όλες και όλους τους αντιφασίστες την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Όταν, όπως ελπίζουμε, αυτή ανακοινωθεί, θα γιορτάσουμε για λίγο, αλλά αμέσως μετά θα ξαναρχίσουμε τον αγώνα για να ξηλωθούν οι ιδέες των αυγών του φιδιού από το πολιτικό σύστημα».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή αντιφασιστική συγκέντρωση μπροστά από το Εφετείο, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 9.30 π.μ., με προσυγκέντρωση στο μετρό «Αμπελόκηποι» στις 9 π.μ., και αναφέρει: «Επτά χρόνια από τη στυγνή και οργανωμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η δίκη των δολοφόνων του, φυσικών και ηθικών αυτουργών, φτάνει επιτέλους στην ολοκλήρωσή της».

Στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο καλούν επίσης ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΜΛ ΚΚΕ, το ΕΕΚ, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία «Ροσινάντε» και πολλές ακόμα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Επίσης καλεί και το Συντονιστικό των μαθητικών καταλήψεων.

Έκκληση στις πολιτικές Νεολαίες για κοινή παρουσία έξω από το Εφετείο απηύθυνε επίσης η Νεολαία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η ετυμηγορία

Την Τετάρτη το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του μόνο επί της ενοχής των κατηγορουμένων για τις υποθέσεις της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων αλιεργατών, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των μελών του ΚΚΕ, καθώς και για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία κατηγορούνται 65 μέλη της Χ.Α., μεταξύ των οποίων σύσσωμη η ηγεσία της συμμορίας, με επικεφαλής τον «φύρερ» του ελληνικού ναζισμού Ν. Μιχαλολιάκο.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την αυριανή απόφαση, θα χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις για την επιβολή των ποινών, δεδομένου ότι θα προηγηθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και της εισαγγελέως επί των ποινών και των ελαφρυντικών.

Ανακοίνωση-κάλεσμα 16 αριστερών οργανώσεων

Σε καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και οι ναζί δολοφόνοι στη φυλακή, καλούν 16 αριστερές οργανώσεις με αφορμή την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Η Χρυσή Αυγή αξιοποιήθηκε από το σύστημα ως τρομοκρατικός βραχίονας για την εμπέδωση της αστικής πολιτικής όλα τα μνημονιακά χρόνια, για να τσακιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες, για να χτυπηθούν ακόμα περισσότερα τα μεροκάματα, οι εργασιακές σχέσεις και συνθήκες και να μετατοπίζεται συνολικά η πολιτική ατζέντα όλο ένα και πιο δεξιά. …

… Αποτελεί τέρας της παρακμής και της αντιδραστικότητας του καπιταλισμού. Στη σύγχρονη εποχή, η πολιτική και οικονομική κρίση του συστήματος φέρνουν συνεχώς στην επιφάνεια την εφεδρεία της ακροδεξιάς και του φασισμού εντός ενός ευρύτερου πλαισίου ολοκληρωτισμού σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα, που ο υποκινούμενος από την ακροδεξιά ανορθολογισμός ενάντια στην ύπαρξη της πανδημίας και στη χρήση μάσκας, κι οι εξελίξεις με το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά αξιοποιούνται για την επανεμφάνιση των φασιστών, είναι χρέος να μην αφήσουμε περιθώριο και έδαφος για τη δράση τους.

Οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας, οι δημοκράτες πολίτες, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και το σύνθημα «δεν είναι αθώοι, είναι εγκληματική οργάνωση, οι ναζί στη φυλακή» να φτάσει παντού. Η αναγκαία δικαστική καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής είναι ένα πρώτο, μεγάλο βήμα που όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται η πάλη και ο αγώνας του λαού για το τσάκισμα του φασισμού σε οποιαδήποτε εκδοχή του.

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ( ΑΝΤΑΡΣΥΑ )

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ( ΑΡ.ΑΝ )

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ( ΑΡ.Α.Σ )

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ( ΑΡΙ.Σ )

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ( Δ.Ε.Α )

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ( Ε.Κ.Κ.Ε )

KOKKINO NHMA

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ( ΛΑ.Ε )

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ( ΝΑΡ ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΞΕΚΙΝΗΜΑ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ( Σ.Ε.Κ. )

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Πλήθος σωματείων καλούν σε στάσεις εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση

Πλήθος πρωτοβάθμιων αλλά και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων καλούν στη σημερινή συγκέντρωση ακόμα και με προκήρυξη στάσης εργασίας.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11πμ έως τη λήξη του ωραρίου.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κήρυξηε 3ωρη στάση εργασίας 11πμ έως 2μμ

Η ΟΛΜΕ κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας από τις 8πμ ως τις 11πμ

Η ΔΟΕ κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας από 8πμ έως 11πμ

Η ΠΕΝΕΝ προκήρυξε 4ωρη Παμπειραϊκή στάση εργασίας από 10πμ ως 2μμ με

Στάση εργασίας έχει προκηρύξει και ο ΣΥΒΧΑ (βιβλιοϋπάλληλοι) που καλεί μαζί με άλλα σωματεία όπως ΣΕΦΚ (καθηγητές φροντιστηρίων, ΣΜΕΔ (μεταφραστές) κ.α. στον σταθμό Μετρό Αμπελοκήπων (Λ. Αλεξάνδρας) στις 10 πμ.

Ανακοινώσεις για τη συγκέντρωση έχουν εκδώσει η ΓΣΕΕ (δεν προκήρυξε στάση εργασίας, ούτε καλεί στη συγκέντρωση), η ΟΤΟΕ (τράπεζες), η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ, ο ΣΕΗ (Ηθοποιοί), η ΕΣΠΗΤ (συντάκτες περιοδικού ηλεκτρονικού Τύπου) και πλήθος άλλων φορέων και συλλογικοτήτων εργαζομένων.

ΕΛΑΣ: Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, ελικόπτερο και drone στον αέρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία ενόψει της αυριανής απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, ενώ πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα εφαρμοστούν στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Σημειώνεται, ότι πάνω από την περιοχή θα πετούν συνεχώς ελικόπτερο καθώς και drone της ΕΛΑΣ, τα οποία θα δίνουν την εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων και θα παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο.

Επίσης, θα αποκλειστεί μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ πρόκειται να απαγορευτεί η στάση και στάθμευση οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ