Ο “Δον Κιχώτης” ζωντανεύει από την Πειραματική Σκηνή | 7-10/9 στο Κάστρο Καλαμάτας

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες για τον ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ του Θερβάντες από τη θεατρική εφηβική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

Όλοι  εργάζονται πυρετωδώς για να δημιουργήσουν το σκηνικό και την ατμόσφαιρα του σημαντικού αυτού έργου. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί όσο σχεδόν και η αγία γραφή και έχει δημιουργήσει προβληματισμούς και ερωτήματα για τον ξακουστό  ήρωα του.

Ο Δον Κιχώτης δεν χρειάζεται συστάσεις. Μυθιστορηματικός ήρωας του Θερβάντες που κυκλοφόρησε το 1605 και μεταφράστηκε σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Παγκόσμιο σύμβολο της τρέλας και του ασυμβίβαστου ρομαντισμού. Εκφράσεις όπως «δονκιχωτισμός» ή «το κυνήγι των ανεμόμυλων» αποδεικνύουν ότι ο Δον Κιχώτης ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του λογοτεχνικού ήρωα κι έγινε κομμάτι της ίδιας της γλώσσας. Έγινε δηλαδή έννοια και ιδέα που εκφράζεται και κατά συνέπεια ενσωματώνεται στην καθημερινότητα διευρύνοντας το γλωσσικό πεδίο.

Το έργο «Δον Κιχώτης», ή ακριβέστερα «Δον Κιχώτης της Μάντσα», γράφτηκε το 1597 από τον Don Miguel De Cervantes. Ποιο είναι όμως αυτό το στοιχείο στην προσωπικότητα του Δον Κιχώτη που τον ανάγει σε αγαπημένο ήρωα και προκαλεί τη φαντασία μας;

Άραγε ο Δον Κιχώτης είναι ένας ονειροπόλος ή ένας τρελλός;

Γιατί ενώ από τη μια περιγελούμε τα όνειρά του και την παράλογη περιπέτεια στην οποία εμπλέκεται, την ίδια στιγμή ταυτιζόμαστε μαζί του;

Τι είναι αυτό που μας κάνει να γελάμε με τον Σάντσο Πάντσα, τον ακόλουθό του, και παράλληλα να τον αγαπάμε τόσο πολύ;

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τον «ιππότη με τη θλιμμένη έκφραση» για να ανακαλύψουμε ποια ευαίσθητη χορδή της ψυχής αγγίζει μέσα μας.

Ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες, είναι αυτός που ζει ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής που κανείς μας δεν τολμά να ακολουθήσει. Γελάμε με τον Δον Κιχώτη και το όνειρό του, γελάμε μαζί του και ταυτόχρονα τον ζηλεύουμε λιγάκι. Ζηλεύουμε την ανδρεία του να αφήσει πίσω μια άνετη ζωή, και να ξεκινήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτεια και μαγεία, που εμψυχώνεται από πνεύμα ιπποσύνης.

Ποιός από εμάς δεν θα ήθελε να τα αφήσει όλα πίσω και να κυνηγήσει το όνειρό του, να μην έχει καμιά έγνοια για τους περιορισμούς που μας βάζει η ηλικία, η οικογένεια, η δουλειά; Ποιός από εμάς δε θα ήθελε να αγγίξει τα αστέρια, να γιατρέψει τον κόσμο, να γίνει ήρωας χωρίς τις απαραίτητες έγνοιες για τις «τεχνικές λεπτομέρειες» της ζωής.

Ο Δον Κιχώτης είναι ο ήρωας αυτού του μυθιστορήματος αλλά όχι ο μόνος ήρωας. Πως θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει ένας “ιππότης” χωρίς τον ακόλουθό του; Ο Δον Κιχώτης  δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Σάντσο Πάντσα, τον πιστό φίλο και υπηρέτη του. Ο Δον Κιχώτης  πετάει στα σύννεφα, ο Σάντσο πατάει γερά στη γη.

 

Σε πολλούς πολιτισμούς δίνεται στον άνθρωπο ο συμβολισμός του δέντρου, με το κεφάλι στον ουρανό και τα πόδια βαθιά ριζωμένα στη γη. Είναι η ένωση του πνεύματος και της ύλης, του ονείρου και της πραγμάτωσης του. Πρέπει να ψάξουμε μέσα μας για να ανακαλύψουμε τον Δον Κιχώτη. Είναι ο Ιππότης που ονειρεύεται περιπέτειες και ηρωικές πράξεις, που αναζητά το υψηλότερο μέσα του και προσπαθεί να πραγματώσει το πεπρωμένο του πάνω στη γη.

Χωρίς να εγκαταλείψουμε τον «Ιππότη» δεν πρέπει όμως να παραμελήσουμε και τον Σάντσο, που αντιπροσωπεύει την ικανότητά μας να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο, μας δίνει διαύγεια και μας επιτρέπει να ξεχωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα σε απλούς ανεμόμυλους και τους τερατώδεις γίγαντες. Σοφία είναι η γνώση που μας επιτρέπει να συνδυάσουμε αυτά τα δύο. Το να αποκοπούμε τελείως από την ύλη, θα ήταν να το βάλουμε στα πόδια από τη ζωή. Να αποκοπούμε από τα όνειρα μας θα ήταν ακόμα χειρότερο. Θα ήταν να το βάλουμε στα πόδια από τον εαυτό μας. Πρέπει να φορέσουμε τη σκουριασμένη πανοπλία του Δον Κιχώτη, να σκαρφαλώσουμε το γαϊδουράκι του Σάντσο, να κυνηγήσουμε το όνειρο που θα θέλαμε να πραγματώσουμε, να κοιτάξουμε την πραγματικότητα με διαύγεια και να ξεκινήσουμε το ταξίδι…

Συζητώντας  με τα παιδιά, μέσα από όλες αυτές τις αναλύσεις, οι άνθρωποι της Πειραματικής Σκηνής έστησαν την παράσταση και προσπάθησαν να δώσουν με τον καλύτερο τρόπο τους χαρακτήρες του έργου.

Στην ανακοίνωση της η Πειραματική Σκηνή εκφράζει ένα μεγάλο ευχαριστώ

-σε όλα τα παιδιά που πρόσφεραν ατέλειωτες ώρες από τις διακοπές τους για τις πρόβες.

-στους συντελεστές: Βενετσάνο Μπαλόπουλο (σκηνοθεσία-σκηνικά-αφίσα), τη Βάσια Αναγνωστοπούλου (χορογραφίες-κινησιολογία), τη Μαρίζα Νταϊφά (κοστούμια-φροντιστήριο), το Γιώργο Αγγελόπουλο (κατασκευή σκηνικού), το Νίκο Τζαβάρα (φωτογράφιση-βίντεο-σποτ)

-σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που βοήθησαν στην κατασκευή των κοστουμιών και επιμέλεια του φροντιστηρίου και σκηνικού.

-στον Δημήτρη Αδάμη που τους πρόσφερε πολύ ευγενικά τη διασκευή του κειμένου, τη μουσική επιμέλεια και τα τραγούδια.

-όλους όσοι βοήθησαν με τον τρόπο τους, στην προετοιμασία της παράστασης: τη κα Μαρία Κρόμπα, διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Σχολείου για την προσφορά του χώρου της αυλής του σχολείου για να κάνουμε τις πρόβες μας, το ΔΗΠΕΘΕΚ και το ΜΕΘ για τα αντικείμενα φροντιστηρίου που μας πρόσφεραν και το Γιώργο Μίνο για την τεχνική υποστήριξη στον ήχο.

-στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την άδεια χρήσης του Αμφιθεάτρου και  τη ΦΑΡΙΣ.

-σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ που έγιναν χορηγοί επικοινωνίας και μας στήριξαν προβάλλοντας τη δουλειά μας.

Αναλυτικά οι συντελεστές και η Διανομή της παράστασης είναι:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ                                                                                              Διασκευή-Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Αδάμης

Σκηνοθεσία-σκηνικά-αφίσα :  Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Κοστούμια-φροντιστήριο: Μαρίζα Νταϊφά

Χορογραφίες-κίνηση : Βάσια Αναγνωστοπούλου

Φωτογραφίες- βίντεο: Νίκος Τζαβάρας

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος

Τεχνική υποστήριξη ήχου-φωτισμού: ΗΧΟΣ –ΦΩΣ –Χρήστος Συκάς

Στον ήχο: Γιώργος Μίνος

Στους φωτισμούς: Γιώργος Ηλιόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αφηγήτρια, Ντορέτα: Μυρτώ Βαλμά

Αφηγητής, Μαρτσέλο : Μιχάλης Κατσαρέας

Δον Κιχώτης: Παναγιώτης Τσίμπουρης

Σύζυγος Δον Κιχώτη: Κασσάκου Κατερίνα

Σάντζο Πάντζα: Μαρινόπουλος Νικόλας

Σαρλότα σύζυγος Σάντζο Πάντζα: Δημητρακοπούλου Γεωργία

Εστέλλα ανηψιά Δον Κιχώτη: Βασιλοπούλου Νικολέττα

Ρομίνα κομμώτρια: Κουτέλα Ιωάννα

Σμαράγδα μαγείρισσα: Κολοκοτρώνη Αλεξάνδρα

Κάρλα κηπουρός: Πλατανίτη Λήδα

Γιατρός: Πετράκης Κωνσταντίνος

 

Πάστορ: Χοσσεϊνί Μαχντί

Πραματευτής: Αλεφαντζής Χρήστος

Πανδοχέας: Μούντανος Γιώργος

Κόρη Πανδοχέα: Βέβε Δέσποινα

Δούκας: Γκόνης Δημήτρης

Δούκισα: Δίσκου  Εύα

Ραφαέλο, σύμβουλος Δούκα: Γιώργος Μπιζίμης

Σεβιλιάνα Αλόνζα: Κακαλέτρη Βάγια

Σεβιλιάνα Αμελί: Κολοκοτρώνη Ιωάννα

Σεβιλιάνα Μόνικα:Τσαούση Μαριλλία

Ζοζεφίνα: Μιτακίδη Γιολάντα

Μοναχή: Σούμπλη Σοφία

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, στις 9.00 το Βράδυ, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας και θα επαναληφθεί μέχρι και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Το εισιτήριο θα είναι 7 ευρώ για όλους και από τα έσοδα θα διατεθεί ένα ποσό για ενίσχυση των παιδικών χωριών SOS.

 Υποστήριξη : Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων θα τηρηθούν μέτρα προστασίας των θεατών με θερμομέτρηση στην είσοδο, αποστάσεις στις θέσεις και χρήση μάσκας στην είσοδο και έξοδο από το Κάστρο.

Από το Δ.Σ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ