4o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου | 4-18/10 σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

To 4o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας είναι γεγονός. Οι μαριονέτες και οι κάθε λογής θεατρικές κούκλες  ζωντανεύουν  στην Καλαμάτα από τις 4 έως τις 18 Οκτωβρίου για τέταρτη χρονιά στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας και στο Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, παρά τις αντιξοότητες, συνεπείς στο ραντεβού τους με τo οικογενειακό, παιδικό και θεατρόφιλο κοινό.

Το κουκλοθέατρο, αυτή η πανάρχαια τέχνη της ανθρώπινης έκφρασης, παρούσα σε όλους τους πολιτισμούς και τις εποχές της ανθρωπότητας, παρουσιάζεται στην πόλη μας με νέες καλλιτεχνικές προτάσεις από τις πιο σημαντικές ομάδες της τέχνης αυτής.

Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε παραστάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και αισθητικής, από την παράδοση των μαριονετών με νήμα, στις πιο σύγχρονες μορφές αυτής της τέχνης, οι οποίες  προσεγγίζουν, αλληλεπιδρούν και διασταυρώνονται με άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις, όπως το σωματικό θέατρο, η μουσική, η θεατρική αφήγηση, η λαϊκή παράδοση και το θέατρο σκιών. Παραμένει, έτσι, ο κύριος στόχος αυτής της διοργάνωσης, που  είναι να επικοινωνήσει βιωματικά στο κοινό την καλλιτεχνική, παιδαγωγική και κοινωνική διάσταση του θεάτρου με κούκλες και «ζωντανά» αντικείμενα.

Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ λοιπόν καλούν όλους εμάς να ζήσουμε μαζί τους αυτήν την όμορφη θεατρική εμπειρία. Αντιστεκόμενοι στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που μας πολιορκούν τις τελευταίες ημέρες , οι οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ πάλεψε με “νύχια και με δόντια” για την πραγματοποίηση του 4ου Πανελλήνιου φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας και τελικά τα κατάφερε τηρώντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όλων των θεατών και των καλλιτεχνών, που θα συμμετέχουν σε αυτό, όπως απολύμανση αιθουσών μετά από κάθε παράσταση, απαραίτητη χρήση μάσκας, αποστάσεις μεταξύ των θεατών , το 60/100 της χωρητικότητας των αιθουσών, θερμομέτρηση όλων στην είσοδο.   σπάσουμε το τείχος του φόβου και του πανικού.

 Στο φετινό Φεστιβάλ οι παραστάσεις εκπέμπουν ηχηρά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την καταπολέμηση του φόβου και της ανασφάλειας.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα του Φεστιβάλ, διοργανώνοντας το πρώτο «σχολείο κουκλοθέατρου» για κάθε ενδιαφερόμενο. Σημαντικοί  δάσκαλοι της τέχνης του Κουκλοθέατρου οργανώνουν  θεματικά δομημένα σεμινάρια – εργαστήρια πάνω στην κατασκευή και στην εμψύχωση της κούκλας και των ζωντανών αντικειμένων.

Το σχολείο κουκλοθέατρου ήρθε ως μια αναγκαιότητα στην Καλαμάτα. Με  μόλις τρεις διοργανώσεις στην πόλη μας  πολλές καινούργιες ομάδες και πολλοί δημιουργοί του κουκλοθέατρου γεννήθηκαν  διαμορφώνοντας μια τεράστια επιμορφωτική δυναμική της διοργάνωσης. Είναι αυτή η δυναμική η οποία  τώρα παίρνει τη μορφή που αναλογεί στο επίπεδο ενός φεστιβάλ και που όλοι γνωρίζουμε χρόνια μέσα από τις δράσεις της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ είναι ευγνώμονες σε όλους τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες που επισκέπτονται την πόλη μας  για τη συνεργασία,  την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έχουν δείξει στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, καθώς και σε όλους τους θεσμούς που συνεργάζονται.

Επίσης, ήταν  καθοριστική η αμέριστη στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, την τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και προσωπικά από τον Δήμαρχο κύριο Βασιλόπουλο και τον Περιφερειάρχη κύριο Νίκα, οι οποίοι μας έδωσαν τα μέσα για να υλοποιήσουμε αυτή τη διοργάνωση με ασφάλεια και ποιότητα υπερβαίνοντας τις δυσχέρειες των ημερών, γι’ αυτό και εκφράζουμε ευγενικά τις ευχαριστίες μας.

Η ομάδα δημιουργικών εθελοντών και η οργανωτική επιτροπή του Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας εργάζεται και προσπαθεί με ακράδαντη πίστη στη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων του Πολιτισμού αντιστεκόμενοι στις όποιες  δυσκολίες. Στόχος είναι η πολιτιστική  έκφραση  να μετασχηματίζει τις κοινωνίες  με τη δύναμη της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Οι καλλιτεχνικές ομάδες κουκλοθέατρου που συμμετέχουν είναι από τις πιο σημαντικές στη χώρα μας με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι καλύτεροι δάσκαλοι της μαγικής αυτής τέχνης.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν:

-Το Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ με την παράσταση «της Μουσικής Τα νήματα»,

-η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Κοκου-Μουκλό, με την παράσταση «Φεγγαρόσουπα»,

-το κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ του Χρήστου Αυτσίδη, με την παράσταση «Νερόμυλε.. για σένα»,

ο θίασος «Hop Signor Puppet Theatre» με την παράσταση «Καμηλοπάρδαλη»,

-ΟΥΠΣ! το κουκλοθέατρο με την παράσταση «οι ατρόμητοι πειρατές»,

– ο  κουκλοπαίκτης – κουκλοποιός Στάθης Μαρκόπουλος  με το κουκλοθέατρο  «Αγιούσαγια»   που παρουσιάζει    με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση,

-πρόγραμμα «εξωστρέφεια»  την παράσταση «Μικρός οδηγός για υποψήφιους σχοινοβάτες», και μια δεύτερη για ενήλικες με το έργο λαϊκού θεάτρου  «ΦΑΣΟΥΛΗΣ καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου» ,

-O Θίασος κουκλοθέατρου «Τα φτερά του Μύθου» που παρουσιάζει το « Όσο πιο γρήγορα», που βασίζεται στο έργο «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί.

Επί πλέον οι ομάδες κουκλοθέατρου της πόλης μας θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους τις Κυριακές 4 και 18 Οκτωβρίου. Αναλυτικά είναι:

«Κουκλοπαρέα» της Πειραματικής Σκηνής με τις παραστάσεις « το δώρο της παπλωματούς» και «το ταξίδι του Φερεϋντούν»,

-η ομάδα Τσικιμπόμ με την παράσταση «η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»,

-η ομάδα ΜΟΥ-ΦΑ με το πρωτότυπο έργο «ο βασιλιάς που πεινούσε σαν λύκος»,

-η ομάδα κουκλοθέατρου «ΓΟΥΠΑΤΟΥ» με το ιδιαίτερο έργο «το όνειρο του Λυσίμαχου» και

-η καινούργια εφηβική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ με την παράσταση σωματικού θεάτρου και κούκλας «Η πύλη των κόσμων».

Τέλος διοργανώνονται τρία σημαντικά σεμινάρια-εργαστήρια με θέμα την εμψύχωση και κατασκευή θεατρικής κούκλας και ζωντανών αντικειμένων. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς , νηπιαγωγούς , φοιτητές και όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σε βάθος την τέχνη του κουκλοθέατρου. Εισηγητές είναι οι σημαντικοί εκπαιδευτές –καλλιτέχνες:

-Χρήστος Αυτσίδησ (δίωρο σεμινάριο),

Ηρώ Θεοδώρου και Βάσω Γιαρένη (εξάωρο εργαστήρι) και

-Στάθης Μαρκόπουλος (τετράωρο)

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας-

4 έως 18 Οκτωβρίου

Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας & Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας  

Πληροφορίες για συμμετοχή στα σεμινάρια και παρακολούθηση παραστάσεων στα τηλέφωνα: 2721021653, 2721082864, 6977437279, 6971540945

Υποστήριξη : Έμφασις 91.8Life fm 88EnterMessinia.grEnterMessinia TV 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ