Φωτιά στην Ανάβυσσο: Καμμένα σπίτια, αμάξια, πυκνοί μαύροι καπνοί – Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο

Εκκενώνονται οικισμοί καθώς η φωτιά που ξέσπασε στον οικισμό Φέριζα στην Κερατέα, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και υπάλληλοι του Δήμου  δίνουν μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας και της Αναβύσσου καθώς οι φλόγες καίνε ανεξέλεγκτες.

Ήδη εκκενώθηκαν ο οικισμός Φέριζα, ενώ εκκενώνεται και ο οικισμός Όλυμπος αλλά και η Μόγριζα και σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Λουκά έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια και η Δροσιά

Νωρίτερα εκκενώθηκαν δυο οικισμοί αλλά και ένα οικοτροφείο με 30 παιδιά. 

Εχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Μιλώντας στο Open, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου είπε πως,η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε.

«Το μέτωπο της φωτιάς αυτή τη στιγμή που μιλάμε δηλαδή στις 15:05 είναι τεράστιο και έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της Αναβύσσου» εξηγεί ο δήμαρχος ο οποίος βρίσκεται από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό των πυροσβεστών που καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

«Η φωτιά κινείται πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιούμε μεγάφωνα για να ενημερώσουμε τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους. Ζητάμε να εκκενωθούν τα σπίτια στον Άγιο Παντελεήμονα και τον Όλυμπο» τονίζει ο δήμαρχος εξηγώντας πως το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

«Ο καπνός είναι πάρα πολύς. Δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το συμβαίνει. Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε» αναφέρει ο Πέτρος Φιλίππου.

 Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Να εκκενώσουν οικισμούς του δήμου Σαρωνικού όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά καλεί τους κατοίκους με δύο μηνύματα μέσω του 112 η Πολιτική Προστασία. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Στο ένα από τα δύο μηνύματα του 112 καλούνται επίσης να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

 

 

Ποιοι δρόμοι έκλεισαν

Λόγω της πυρκαγιάς η Τροχαία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας:

Στη Λεωφόρο Διονύσου από το ύψος του Αγίου Πέτρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Νέα Μάκρη

Στη Λεωφόρο Διονύσου από τη συμβολή της με την Θεοφίλου Καΐρη στο ρεύμα προς τη Νέα Μάκρη

Στη Λεωφόρο Διονύσου από τη θέση Ανατολή στο ρεύμα κυκλοφορίας από Νέα Μάκρη προς Άγιο Πέτρο.

Στην Περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείυ «414» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Νέα Μάκρη.

 

 

ΔΕΙΤΕ lIVE

 

 

Στο μεταξύ, στην εκκένωση ενός δεύτερου οικισμού, του Ολύμπου, προχώρησαν οι Αρχές λόγω τις πυρκαγιάς που μαίνεται στα Καλύβια του δήμου Σαρωνικού.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν, ο οικισμός Φέριζα και οικοτροφείο στα Καλύβια Αττικής. Σημειώνεται, ότι τα τριάντα παιδιά από το οικοτροφείο μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, γι αυτό έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.

Παράλληλα, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έως τώρα δεν υπάρχει καμία αναφορά για καμένα σπίτια στον οικισμό Φέριζα, όπου έχει φτάσει η φωτιά.

Επιτόπου επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε έκταση με ξερά χόρτα στα Μέγαρα. Ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίστηκε άμεσα και δεν εμπνέει ανησυχία.

 

φωτό από το newsbest

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ