Πότε φταίει ο θυρεοειδής για το υπερβολικό άγχος

Οι ασθενείς με αυτοάνοση φλεγμονή στον θυρεοειδή αδένα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αγχώδους διαταραχής, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ενδοκρινολογίας.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με έντονο άγχος μπορεί να έχουν φλεγμονή στον θυρεοειδή τους, η οποία μπορεί να μειωθεί με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αγχώδους διαταραχής και ότι η φλεγμονή του αδένα αυτού θα πρέπει να διερευνηθεί ως υποκείμενος παράγοντας για ψυχιατρικές διαταραχές, όπως το άγχος.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3), ορμόνες απαραίτητες για τη ρύθμιση της λειτουργίας της καρδιάς, των μυών και της πέψης, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την οστική υγεία. Η αυτοάνοση φλεγμονή στον θυρεοειδή συμβαίνει όταν το σώμα παράγει λανθασμένα αντισώματα που επιτίθενται στον αδένα και προκαλούν βλάβες. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, επομένως είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτό μπορεί να συμβάλλει στο άγχος, ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά.

Η Δρ. Juliya Onofriichuk από το Νοσοκομείο Kyiv City διερεύνησε τη θυρεοειδική λειτουργία …

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ