Πρόβλημα για τον Χαφτάρ: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση που τον στηρίζει

Πρόβλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις και «ουρές» προκαλεί στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ η παραίτηση της κυβέρνησης του Τομπρούκ, η οποία θεωρείται ότι τον στηρίζει κόντρα στην αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση του αλ Σάρατζ στην Τρίπολη της Λιβύης.

Συγκεκριμένα, η μεταβατική κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από τον Χάφταρ, μετά την πυρπόληση της έδρας της στη Βεγγάζη από διαδηλωτές υπέβαλε την παραίτησή της ενώ και ο πρωθυπουργός Αμπντάλαχ Αλ-Τάνι υπέβαλε την παραίτησή του στη λιβυκή Βουλή, που εδρεύει και αυτή στη Βεγγάζη.

Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα σε διάφορες πόλεις όπως η αλ-Μαρτζ, η Σάμπα κι η αλ-Μπάιντα που ελέγχονται από την αντίπαλη στην κυβέρνηση της Τρίπολης πλευρά του λιβυκού εμφυλίου πολέμου. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις διακοπές ρεύματος, τις ελλείψεις σε τρόφιμα κλπ. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας του στρατηγού Χάφταρ, ενώ σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των πολιτών και τουλάχιστον ένας νεκρός.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης αποδυναμώθηκε σημαντικά μετά την αποτυχία του Στρατάρχη Χάφταρ να καταλάβει την Τρίπολη προ μερικών μηνών. Η οικονομική κρίση στη χώρα έχει επιδεινωθεί μετά τον αποκλεισμό εκ μέρους της πλευράς Χάφταρ των πετρελαιοπηγών της Λιβύης. Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του αποκλεισμού αυτού βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ