Πού οφείλεται η αυξημένη τριχόπτωση στους άνδρες

 Τα πλούσια μαλλιά αποτελούν πάντα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Όταν αυτά αρχίζουν και χάνονται, τότε συνήθως χάνεται και η αυτοπεποίθηση των αντρών.

Περίπου το 30% των αντρών σήμερα έχει αρχίσει να χάνει ή έχει ήδη χάσει σε μεγάλο βαθμό τα μαλλιά του μέχρι τα 30 του. Όσο πλησιάζουν τα 40, το ποσοστό φτάνει στον αντίστοιχο αριθμό και το ίδιο ισχύει και στα 50, που πλέον τα μισά μαλλιά των ανδρών ανήκουν πια στο παρελθόν.

Μπορεί να κάνει την εμφάνιση της σε πολύ νεαρή ηλικία, γύρω στα 18. Σταδιακά, η ανάπτυξη της τρίχας επιβραδύνεται και ο κύκλος μειώνεται στο ένα έτος αντί των τριών ή τεσσάρων. Ο θύλακας της τρίχας δεν βρίσκεται πια τόσο βαθιά μέσα στη δερμίδα και αρχίζει να ατροφεί. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά και εμφανίζεται ανδρική τριχόπτωση με τα μαλλιά αρχίζουν να υποχωρούν στο τριχωτό, στην περιοχή των κροτάφων, του μετώπου και της κορυφής.

Πού οφείλεται

Κληρονομικότητα

Η φαλάκρα ή ανδρογενετική αλωπεκία (για να μιλήσουμε με επιστημονικούς όρους) – αποδίδεται συνήθως στην κληρονομικότητα. Το πώς ακριβώς κληρονομείται δεν είναι σαφές, όμως αν έχεις στενούς συγγενείς που έχουν ήδη φαλάκρα, τότε είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσεις και εσύ. Φυσικά και δεν είναι ο μόνος λόγος για την απώλεια μαλλιών.

Διάχυτη τριχόπτωση

Στην περίπτωση αυτή, μεγάλος αριθμός τριχών μπάινει πρόωρα στην τελογενή φάση, που συνεπάγεται λέπτυνση και πέσιμο μαλλιών. Συνήθως δεν επηρεάζεται περισσότερο από το 50% των μαλλιών. Η τριχόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί έως και τρεις μήνες μετά από την οφειλόμενη αιτία. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι:

    Ψυχολογικό ή σωματικό στρες, όπως μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, μια σοβαρή ασθένεια, ένα εμπύρετο επεισόδιο, η απότομη και υπερβολική απώλεια βάρους, ένα διαζύγιο ή ο χαμός ενός οικογενειακού μέλους.
    Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, όπως υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης.
    Έλλειψη στον οργανισμό κυρίως σε πρωτεϊνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνες D και Β12, φυλλικό οξύ και λιπαρά οξέα.
    Παρενέργειες από συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά, χημειοθεραπευτικά , αντιψυχωσικά, αντιϋπεροληστερινικά, θάλλιο, βορικό οξύ. Συνήθως η τριχόπτωση σταματάει και η τριχοφυΐα αποκαθιστάτε μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής

Ανδρογόνα

Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που παράγονται στον ανδρικό οργανισμό και σε μικρότερη ποσότητα και στο γυναικείο. Όσον αφορά το ανδρικό φύλο, ευθύνονται για την απόδοση των χαρακτηριστικών αρρενωπότητας. Ο κυριότερος εκπρόσωπος των ανδρογόνων θεωρείται η τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη, μέσω της επίδρασης του ενζύμου 5-α αναγωγάση (5-a reductase) μετατρέπεται σε DHT, η οποία εισέρχεται στα τριχοθυλάκια, επιδρά στους υποδοχείς τους και προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία τους.

Ως αποτέλεσμα, τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται βαθμιαία σε κάθε κύκλο ζωής της τρίχας: κάποια από αυτά αδρανούν και κάποια αδυνατούν να παράγουν υγιείς τρίχες: παράγουν όλο και μικρότερες σε διάμετρο και μήκος τρίχες και πιο ανοιχτόχρωμες(miniaturization). Αυτό ερμηνεύει και το γεγονός ότι τα άτομα που πρωτοεμφανίζουν αραίωση, αρχικά παρουσιάζουν εικόνα ελάττωσης της πυκνότητας των μαλλιών που όμως δεν οφείλεται στην πτώση τριχών, αλλά στην προοδευτική λέπτυνση και σμίκρυνσή τους.

Ως αποτέλεσμα, επέρχεται βαθμιαία η τριχόπτωση και ο πιο διαδεδομένος τύπος της, η ανδρογενετική αλωπεκία.

Ακόμη όμως και όταν δε συντρέχουν οι αιτίες των ανδρογόνων και της κληρονομικότητας, η έλευση της ωρίμανσης εξασθενεί την τριχοφυΐα: τα τριχοθυλάκια με την πάροδο του χρόνου ατονούν και παράγουν λιγότερο υγιείς τρίχες, πιο λεπτές και μικρές σε μέγεθος που συντελούν στην ελάττωση της πυκνότητας. Κάποια τριχοθυλάκια καθίστανται ανενεργά και δεν παράγουν πλέον τρίχες, συντελώντας στη δημιουργία αραίωσης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ