Ο ρόλος του εντέρου για δυνατή μνήμη και η διατροφή που κάνει τη διαφορά
Συγκεκριμένοι μύκητες στο έντερο που έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ και εντοπίζονται σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση μπορούν να τροποποιηθούν προς όφελος του ασθενούς ακολουθώντας μια τροποποιημένη μεσογειακή διατροφή, υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Wake Forest σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο EBioMedicine.
«Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι ένας μοναδικός μύκητας που συνυπάρχει με τα βακτήρια στο έντερο των ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένιση μπορεί να τροποποιηθεί μέσω της μεσογειακής-κετογονικής διατροφής», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Hariom Yadav, επίκουρος καθηγητής μοριακής ιατρικής.
Στη μονοκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή πιλοτική μελέτη διασταυρούμενης μετάβασης, η ομάδα του Yadav εντόπισε τους οργανισμούς στο εντερικό μικροβίωμα, μέσω της αλληλουχίας του μυκητιακού γονιδίου rRNA ITS1 σε 17 ηλικιωμένους (οι 11 εξ αυτών με διαγνωσμένα ήπια γνωστική εξασθένιση και οι έξι με φυσιολογική γνωστική λειτουργία) πριν και μετά από μία παρέμβαση έξι εβδομάδων με τροποποιημένη μεσογειακή-κετογονική δίαιτα προκειμένου να προσδιοριστεί η συσχέτισή της με τους δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στα εγκεφαλονωτιαία υγρά και το εντερικό μικροβίωμα.
«Αν και δεν καταλαβαίνουμε απόλυτα πώς αυτοί οι μύκητες συμβάλλουν στη νόσο Αλτσχάιμερ, αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που αποκαλύπτει τον ρόλο τους στην ψυχική υγεία, πράγμα το οποίο ευελπιστούμε ότι θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για την καλύτερη κατανόησή τους σε σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Υποδεικνύει, επίσης, ότι οι διατροφικές συνήθειες, όπως η κετογονική διατροφή, μπορεί να μειώσει τους επιβλαβείς μύκητες στο έντερο, βοηθώντας ίσως τελικά στη αναστροφή των διαδικασιών που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο», καταλήγει ο Δρ. Yadav.
Πηγή: ygeiamou.gr