Λαχτάρα για σοκολάτα; Υπάρχει τρόπος να γλιτώσετε

Ίσως τελικά να μην είναι τόσο δύσκολο να βρούμε ένα τρόπο να ξεχάσουμε την επιθυμία μας για σοκολάτα, σύμφωνα με νέα έρευνα από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Sussex που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: General and Appetite.

Προηγούμενη έρευνα έχει τονίσει ότι το φαγητό που καταναλώνουμε λόγω διάσπασης της προσοχής μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση. Οι παρούσες μελέτες, ωστόσο, βρήκαν ότι ενώ οι εργασίες που αποσπούν την προσοχή μπορεί να μην είναι βοηθητικές κατά τη διάρκεια του φαγητού, εκείνες που απαιτούν προσοχή μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθούν, υπό την έννοια ότι μας προστατεύουν από τις λιγούρες.

Η εργασία αποτελείται από δύο ξεχωριστές αλλά παρόμοιες μελέτες, που συνιστούν μέρος της έρευνας που διεξήγαγε η διδακτορική ερευνήτρια Δρ. Jenny Morris σε συνεργασία με τον καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας, Martin Yeomans.

Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε μια έρευνα οπτικής αναζήτησης, αναζητώντας συγκεκριμένα γράμματα μεταξύ άλλων, η οποία σχεδιάστηκε για είτε υψηλές είτε χαμηλές απαιτήσεις προσοχής.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας, στην περιφερική όραση των συμμετεχόντων εμφανίζονταν εικόνες ορεκτικών όπως ντόνατς και σοκολάτες, αλλά και άλλα αντικείμενα, όπως εξοπλισμός γραφείου. Οι ερευνητές μέτρησαν πόσο αποσπούσαν την προσοχή των συμμετεχόντων οι εικόνες, όσον αφορά στο πόσο καθυστερούσαν τον χρόνο αντίδρασής τους.

Η δεύτερη μελέτη αποτελείτο από ένα μεμονωμένο πείραμα, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κρατήσουν μία μπάρα σοκολάτας και να βαθμολογήσουν την προτίμηση, την πείνα και τη επιθυμία τους για σοκολάτα, πριν πραγματοποιήσουν την ίδια οπτική αναζήτηση της πρώτης μελέτης. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να πατούν ένα κουμπί κάθε φορά που συνειδητοποιούσαν ότι σκέφτονται τη σοκολάτα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν, επίσης, «ανιχνευτές σκέψης», διαδικασία κατά την οποία οι συμμετέχοντες διακόπτονταν και ρωτούνταν αν σκέφτονταν τη σοκολάτα εκείνη τη στιγμή.

Τα ευρήματα έδειξαν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες αποσπώνταν λιγότερο από τις εικόνες του φαγητού και ήταν λιγότερο πιθανό να τις θυμούνται, όταν αυτές παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια μιας εργασίας που απαιτούσε περισσότερη προσοχή. «Με απλά λόγια, η μπάρα σοκολάτας που βρίσκεται στο συρτάρι σας είναι λιγότερο πιθανό να σας τραβήξει την προσοχή κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής εργασίας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Στη δεύτερη μελέτη, κατά τη διάρκεια υλοποίησης μιας πιο απαιτητικής εργασίας, οι άνθρωποι είχαν λιγότερες από τις μισές σκέψεις για σοκολάτα από αυτές που παρατηρήθηκαν στη λιγότερο απαιτητική εργασία και η σχέση τους με την πείνα, την αρέσκεια στη σοκολάτα και την επιθυμία για αυτήν εξαλείφθηκε. «Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μπορεί να σκέφτεστε τη σοκολάτα, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να ενδώσετε στον πειρασμό όσο είστε συγκεντρωμένοι σε μια απαιτητική εργασία», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Το μήνυμα είναι σαφές: Όταν αφιερωνόμαστε σε μια εργασία που απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωση και προσοχή μας είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτούμε -πόσω μάλλον να ενδώσουμε- στην επιθυμία μας για σοκολάτα. Ας το δοκιμάσουμε!

https://ygeiamou.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ