Η ΕΕ στέλνει πλοίο για να στεγάσει ευάλωτους από τη Μόρια

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές με όποιο τρόπο της ζητηθεί, τα κράτη μέλη κινητοποιούνται και ήδη μεταβαίνει στην περιοχή πλοίο για να στεγάσει απόψε του πλέον ευάλωτους από τη δομή της Μόρια, η οποία κάηκε χθες σε πυρκαγιά, δήλωσε η αρμόδια για το μεταναστευτικό Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον, εξαγγέλλοντας μάλιστα το νέο σχέδιο της Κομισιόν για τη μετανάστευση και το άσυλο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Γιόχανσον δήλωσε στο REAL.GR τα εξής: “απόψε, είχαμε μια τρομερή πυρκαγιά στο στρατόπεδο μεταναστών της Μόριας στη Λέσβο, αλλά χάρη στην πολύ γρήγορη και σωστή ανταπόκριση του προσωπικού στο στρατόπεδο από την ελληνική αστυνομία και από την ελληνική πυροσβεστική που ήταν σε θέση να εκκενώσουν ανθρώπους, δεν είχαμε θύματα. Και αυτό, φυσικά, είναι πολύ θετικό. Το επείγον αυτή τη στιγμή είναι, φυσικά, να περιθάλψουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, τους βρούμε καταφύγιο για απόψε και να φροντίσουμε για τις άμεσες ανάγκες τους. Ήμουν σε επαφή με τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό ήδη τρεις φορές σήμερα και είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει. Για παράδειγμα, σήμερα θα εκκενώσουμε τους 400 ασυνόδευτους ανηλίκους από το νησί. Σήμερα, θα στείλουμε ένα μεγάλο σκάφος που μπορεί να προσφέρει καταφύγιο στους πιο ευάλωτους, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά γιαα απόψε και θα το κάνουμε και για τις επόμενες εβδομάδες. Και φυσικά είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με άλλα μέτρα που η Ελλάδα μπορεί να εκτιμήσει ότι χρειάζονται. Το πρώτο μήνυμα είναι να καταφέρουμε να επικεντρωθούμε τώρα στη βοήθεια αυτών των ανθρώπων που είναι θύματα της φωτιάς. Μου μεταφέρθηκε επίσης λέει ότι η κατάσταση στο νησί έχει λιγότερη. Επίσης και άλλα κράτη μέλη δείχνουν την αλληλεγγύη τους και είναι έτοιμα να βοηθήσουν”

Κληθείσα να αποτιμίσει τις προσπάθειες των αρχών τα τελευταία 5 χρόνια και την κατάσταση της δομής της Μόρια η Επίτροπος αναφέρει: “πριν από την πανδημία, υπήρχαν 25.000 άνθρωποι στο κέντο της Λέσβου. Τώρα είναι 12.000 επειδή καταφέραμε να εκκενώσουμε τους ευάλωτους και πολλούς ανθρώπους από τις δομές. Έχουμε επίσης εκκενώσει πολλούς ασυνόδευτους ανηλίκους, πριν ήταν 1.200, τώρα έχουν απομείνει 400, και αυτοί οι 400 θα μεταφερθούν σήμερα στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια σε άλλα κράτη μέλη. Έχω έρθει σε επαφή με Έλληνα υπουργό τρεις φορές σήμερα. Φαίνεται ότι το διαχειρίζονται. Άμεσα Στόχος μας σήμερα είναι να προσφέρουμε καταφύγιο στους ανθρώπους απόψε. Και θα καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί. Αλλά κάναμε πολλά, παρόλο που το κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και καταφέραμε επίσης να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό για πολύ καιρό. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε μερικές θετικές περιπτώσεις στο στρατόπεδο. Και φυσικά, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα και να βρούμε νέες και καλύτερες κατάλληλες εγκαταστάσεις για ανθρώπους.

Κατέληξε δε ανακοινώνοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει το νέο της σχέδιο για το μεταναστευτικό στις  30 Σεπτεμβρίου

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) επιβεβαιώνει ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στο στρατόπεδο της Μόρια στη Λέσβο καταστράφηκαν σε μεγάλες πυρκαγιές το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου 2020. Όλο το προσωπικό της EASO είναι ασφαλές. Ο Οργανισμός εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς εκείνους που έχουν επηρεαστεί, πολύ σοβαρά. Ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημίας, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες της EASO στη Μόρια αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας. Ωστόσο, ο Οργανισμός συνεχίζει εν μέρει τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στο Παγκάνι της Λέσβου. Η EASO συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση σε στενή συνεργασία με – και υποστήριξη προς – τις ελληνικές αρχές.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ