Η απάντηση Ερντογάν στη MED7: Θέλετε να μας φάτε αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι

Με ένα tweet και μια δήλωση απ’ όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και νέος, αντέδρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας για τα εξοπλιστικά και τα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν στην Τουρκία οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που συναντήθηκαν στην Κορσική.

Το τελεσίγραφο εστάλη ξανά στην Τουρκία: είτε σταματά τις προκλήσεις και τις εντάσεις είτε θα υποστεί τις κυρώσεις. Αυτό, όπως και η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά και η εκπεφρασμένη σε όλους τους τόνους στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, δεν αρέσουν στον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε (σε πρώτη φάση) να «απαντήσει» στη Med-7 και τα όσα είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν με την ανάρτηση ενός video απ’ όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Το ανέβασε περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα στον προσωπικό (και όχι της προεδρίας) λογαριασμό του στο twitter. Και το μήνυμα ήταν σαφές.

Ήταν μια δήλωση που είχε κάνει τότε. Έλεγε, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ: «Υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται. Θέλετε να μας φάτε. Είμαστε πολύ μεγάλοι, δεν θα τα καταφέρετε. Δεν μπορείτε να τα καταφέρετε».

Το μήνυμα στην Τουρκία από την Κορσική 

Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη τους σε Ελλάδα και Κύπρο, οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7, στην Κορσική, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις ακραίες προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας την ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για τις κυρώσεις.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

 

newsit



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ