Ερντογάν: Οικοδεσπότες και όχι φιλοξενούμενοι στην αν. Μεσόγειο

Συνεχίζει να προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρότι πρόσφατα δόθηκε το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «είμαστε χώρα της Μεσογείου. Δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες» στέλνοντας σαφές μήνυμα για τη θέση της χώρας του πριν την επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ερντογάν, θέλοντας να δείξει με προκλητικό τρόπο ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως «είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων…».

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρόσθεσε, μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» απείλησε εκ νέου.

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν προσθέτοντας μάλιστα ότι «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

Μιλώντας για την στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων ωρών στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το Ερεβάν θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, στα οποία έχει εισβάλει, κάνοντας λόγο για «κατοχή».

 Καλίν: «Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αμοιβαία ευκαιρία αποκατάστασης των σχέσεων»

 

Η Τουρκία βλέπει την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ως ευκαιρία επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ τους, αλλά πρέπει και η Ε.Ε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για να εργαστούν μαζί σε έναν οδικό χάρτη, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

 

Κωνσταντινούπολη, Βάνα Στέλλου

«Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Και βλέπω αυτήν την προθυμία εκ μέρους πολλών χωρών μελών της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Καλίν στο Reuters.

 

«Πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν από την Τουρκία να κάνει τα πάντα. Πρέπει να είναι μια αμοιβαία διαδικασία. Εάν η Τουρκία αναμένεται να κάνει X, Y, Z, οι χώρες της Ε.Ε πρέπει επίσης να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους».

 

Οι εργασίες συνεχίστηκαν για τον καθορισμό ημερομηνίας για την επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εκεί που σταμάτησαν και «θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο».

 

Ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών. «Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα» δήλωσε.

 

Η Τουρκία συμμετείχε σε έναν «πόλεμο λέξεων» με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της διαμάχης για την Ανατολική Μεσόγειο και ο Πρόεδρος Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε την πρώτη συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις εντάσεις.

 

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου είπε ότι υπήρχε μια θετική ατμόσφαιρα σε αυτές τις συνομιλίες με τους δύο ηγέτες που συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.

 

«Πιστεύω ότι όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια πιο θετική ατζέντα και μια πιο θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας», είπε.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ