Το μοναδικό σημάδι της κατάθλιψης που όλοι αγνοούμε!

Γνωρίζουμε άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο ορισμένα πράγματα για την κατάθλιψη όπως και τα συμπτώματά της. Ποιο είναι, όμως το σημάδι της κατάθλιψης που οι περισσότεροι αγνοούμε;

O θυμός. Όλοι θυμώνουμε και είναι μέρος και της ανθρώπινης φύσης αλλά ο θυμός μπορεί να είναι σημάδι της κατάθλιψης και να μην το έχουμε αντιληφθεί.

Μια έρευνα του 2014, διαπίστωσε πως ο θυμός, τόσο ο εμφανής όσο και αυτός που υπάρχει βαθιά μέσα μας είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι της κατάστασης της ψυχικής μας υγείας.

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο πώς να διαχειριστούν τον θυμό τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν αυτήν την ψυχική ασθένεια ως «θυμός που στρέφεται προς τον εαυτό», «θυμός που κατευθύνεται προς τα μέσα». Δεν μοιάζει πάντα με κατάθλιψη, αλλά είναι.

Πολύ περισσότερο, έρευνες έχουν δείξει ότι ο θυμός συνδέεται με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη χειρότερη ανταπόκριση στη θεραπεία όπως είναι μέρος μιας ψυχικής ασθένειας, όπως η κατάθλιψη. Γι΄αυτό και οι ειδικοί ενθαρρύνουν όσους νιώθουν θυμωμένοι, πιο πολύ από το συνηθισμένο, να ζητούν βοήθεια αντί να το προσπερνούν.

Πολλοί θεωρούν πως είναι απλώς θυμός και θα περάσει αλλά όσο σκάβεις προς τα μέσα, καταλήγεις ότι τελικά είναι σημάδι της κατάθλιψης και δεν είναι κακό να ζητάς βοήθεια.

Υπάρχουν άνθρωποι που αντί να νιώθουν λυπημένοι ή κενοί όπως πιστεύουμε πως νιώθουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη, έχουν τόσο θυμό μέσα τους που δεν μπορούν να τον διαχειριστούν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στην Αμερική, οι περισσότεροι ενήλικες που ζουν με κατάθλιψη είναι γυναίκες ηλικίας 18 έως και 25 ετών, αλλά σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι άνδρες είναι αυτοί που εκδηλώνουν τον θυμό τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου 17% των ανδρών θα έχουν κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους και οι άνδρες είναι 4 φορές πιο πιθανό από τις γυναίκες να αυτοκτονήσουν.

Καλό είναι να γνωρίζεις πως ο θυμός δεν είναι ποτέ απλά θυμός. Συνήθως είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί. Και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ζητήσεις βοήθεια.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ