Ο ΠΟΥ χαιρετίζει το ρωσικό εμβόλιο: Μακρά η παράδοση της Ρωσίας στην ανάπτυξη εμβολίων
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του πρώτου ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού και θα συμμετάσχουν σ’ αυτές 40.000 άνθρωποι.
Ο Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, την Πέμπτη, εξήρε τη Ρωσία για τη μακρά της παράδοση στην ανάπτυξη εμβολίων.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, όσον αφορά το πρώτο εγγεγραμμένο εμβόλιο για τη θεραπεία του κορονοϊού, το ρωσικό «Sputnik V» θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης αποτελεσματικότητά του και να αξιολογηθεί η ασφάλειά του.
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο εμβόλιο κατά της πανδημίας της COVID-19, με όνομα «Sputnik V» καταχωρήθηκε στη Ρωσία στις 11 Αυγούστου.
Παρόλο που ορισμένες δυτικές χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου, καθώς δεν έχει περάσει ακόμη την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, το ρωσικό Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι το «Sputnik V» υποβλήθηκε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και αποδείχθηκε ικανό να δημιουργήσει ανοσία έναντι του ιού.
«Οποιαδήποτε πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση. Αλλά, κάθε εμβόλιο πρέπει να περάσει από τα ίδια αυστηρά πρότυπα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια και, τελικά, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το κάνουμε – κλινικές δοκιμές – πρώτη φάση , η δεύτερη φάση και η τρίτη φάση κατά την οποία το εμβόλιο χορηγείται σε πολύ μεγαλύτερο κοινό, για να δούμε πραγματικά εάν είναι ασφαλές. Και ο ΠΟΥ όντως καλείται να επανεξετάσει διεξοδικά τα δεδομένα», τόνισε ο κ. Κλούγκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε από τη Δύση το ρωσικό εμβόλιο, η δρ. Κάθριν Σμολγουντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης, επισήμανε ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, δεν αφορούν τη Ρωσία.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ έλαβε πληροφορίες από τη Ρωσία σχετικά με το νέο της επίτευμα πριν από 10 ημέρες.
«Θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο για να καταλάβουμε πραγματικά τις δυνατότητες του εμβολίου και να λάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες» κατέληξε η κ. Σμόλγουντ.