ΟΗΕ: Συνολικά 463 εκατομμύρια παιδιά στερήθηκαν εντελώς την εκπαίδευση λόγω της πανδημίας
Η πανδημία της COVID-19 και το κλείσιμο των σχολείων στέρησε εντελώς την εκπαίδευση από τουλάχιστον το ένα τρίτο των μαθητών στον κόσμο, ήτοι 463 εκατομμύρια παιδιά, καθώς γι’αυτά δεν υπήρχε η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη.
“Ο μεγάλος αριθμός των παιδιών, των οποίων η εκπαίδευση διακόπηκε τελείως για μήνες, συνιστά μια παγκόσμια εκπαιδευτική επείγουσα ανάγκη”, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.
“Ο αντίκτυπος αυτού μπορεί να γίνει αισθητός στις οικονομίες και τις κοινωνίες τις ερχόμενες δεκαετίες”, σημειώνει.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά στον κόσμο επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων ή τις καραντίνες που επιβλήθηκαν λόγω του νέου κορονοϊού. Από αυτά δεν είχαν όλα την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση εξ αποστάσεως και οι διαφορές που υπήρχαν όσον αφορά την τηλεκπαίδευση από ήπειρο σε ήπειρο είναι κραυγαλέες.
Η έκθεση της UNICEF στηρίζεται στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 100 χώρες και όσον αφορά την πρόσβαση στο ίντερνετ, την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.
Την ίδια ώρα ακόμη και για τα παιδιά που είχαν πρόσβαση στην τεχνολογία, η σχολική τους εκπαίδευση μπορεί να γινόταν υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω των πιέσεων από τις διάφορες δουλειές που θα έπρεπε να γίνουν στο σπίτι, της τηλεργασίας ή της έλλειψης υποστήριξης στην χρήση των εργαλείων της πληροφορικής, σύμφωνα με την UNICEF.
Οι μαθητές σε όλον τον κόσμο που δεν είχαν πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση ανέρχονταν σε 67 εκατομμύρια στην ανατολική και νότια Αφρική, 54 εκατομμύρια στην δυτική και κεντρική Αφρική, 80 εκατομμύρια στην περιοχή του Ειρηνικού και της ανατολικής Ασίας, 37 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, 147 εκατομμύρια στη νότια Ασία, 25 εκατομμύρια στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία και 13 εκατομμύρια στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Την ώρα που πολλές χώρες προετοιμάζονται για την επιστροφή στα σχολεία με την νέα σχολική χρονιά, η UNICEF “καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην επαναλειτουργία με κάθε ασφάλεια των σχολείων, όταν αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς”.
Επίσης ζητεί, όταν η επαναλειτουργία των σχολείων δεν είναι δυνατή, οι αρχές να κάνουν πρόβλεψη για την κάλυψη των συγκεκριμένων μαθησιακών αναγκών των μαθητών που προκλήθηκαν από τον χρόνο που έχασαν από το σχολείο, σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή της η UNICEF.