Μέρκελ και Μακρόν στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Τη βούληση της Γαλλίας, της Γερμανίας αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποκλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Ελλάδα, ΕΕ και Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γαλλική προεδρική θερινή κατοικία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Άγγελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα.

Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή η κα. Μέρκελ έκανε λόγο για «αποκλιμάκωση των εντάσεων και σταθερότητα στην περιοχή».

 Ακόμα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο του Μινσκ, αψηφώντας την εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στην αστυνομία να αδειάσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς συνεχίζονται επί μιάμιση εβδομάδα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, “συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία”.

Θερμή υποδοχή Μακρόν σε Μέρκελ στη Γαλλική Ριβιέρα – Όλα τα «καυτά» θέματα στο τραπέζι

Την Ανγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο Εμμανουέλ Μακρόν στον πύργο Μπρεγκανσόν, τη θερινή προεδρική κατοικία στη Γαλλική Ριβιέρα.

Ο Μακρόν υποδέχτηκε με θερμότητα τη Γερμανίδα καγκελάριο. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στη επίσημη κατοικία του εκάστοτε προέδρου της Γαλλίας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τους περιλαμβάνεται ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το Brexit, η κλιματική κρίση, το εμπόριο και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Ελιζέ: «Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση στον Λίβανο, τη Λευκορωσία και την ανατολική Μεσόγειο», προσέθετε η ανακοίνωση, «όπως και οι σχέσεις της ΕΕ με τους “μεγάλους εταίρους” της, όπως είναι η Κίνα και η Αφρική».



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ