Δεν μπορώ να αναπνεύσω: άνδρας παρακαλεί σωφρονιστικούς υπαλλήλους πριν πεθάνει

Νέο βίντεο που δείχνει έναν μαύρο πολίτη να λέει επανειλημμένως σε αστυνομικούς «δεν μπορώ να αναπνεύσω» μερικές μόλις ημέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, μετά από σχετική εντολή δικαστή της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας.

Ο Τζον Έλιοτ Νέβιλ, 56 ετών, ακούγεται να λέει στους αστυνομικούς: «Αφήστε με!», «βοηθήστε με!».

Σε άλλο σημείο ακούγεται να φωνάζει «μαμά, μαμά, μαμά». Το εν λόγω βίντεο τραβήχτηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 2019 σε σωφρονιστικό κατάστημα της πολιτείας, μια ημέρα μετά από τη σύλληψη του άνδρα.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ο 56χρονος έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και τελικώς κατέληξε.

Οι πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά και η νοσοκόμα που εμπλέκεται στο περιστατικό βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά από σχετική απόφαση του εισαγγελέα Τζιμ Ο’ Νιλ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη, έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το CNNi, η εν λόγω υπόθεση είναι η τελευταία σε μια σειρά αποκαλύψεων για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους μαύρους πολίτες οι αστυνομικές Αρχές στις ΗΠΑ.

Τον Μάιο, η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη άναψε τη «σπίθα» και ακολούθησαν διαδηλώσεις –ειρηνικές και μη- σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο σερίφης της πολιτείας Φόρσιθ, Μπόμπι Κίμπροου ο νεότερος, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Νέβιλ την Τετάρτη.

«Θέλω να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να πω πόσο εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο έχετε αντιμετωπίσει το θάνατο του πατέρα σας» είπε ο Κίμπροου, και συμπλήρωσε: «Στέκομαι στο πλευρό σας από την αρχή και θα συνεχίσω…».

Το CNNi έχει ζητήσει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση από το γραφείο του εισαγγελέα αλλά και τον δικηγόρο της οικογένειας του Νέβιλ αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.

Έπεσε από το πάνω κρεβάτι κουκέτας

Ο Νέβιλ είχε συλληφθεί μετά από κατηγορία για επίθεση κατά γυναίκας, όπως αποκάλυψε το γραφείο του σερίφη.

Και ενώ παρέμενε υπό κράτηση σε σωφρονιστικό κατάστημα, αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας την ώρα που κοιμόταν και έπεσε από το πάνω κρεβάτι κουκέτας.

Στο κελί έφτασαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι και μία νοσοκόμα, που βρήκαν τον Νέβιλ αποπροσανατολισμένο.

Αποφασίστηκε να μεταφερθεί σε άλλο χώρο, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκαλούσε την αναστάτωσή του αυτή. Όπως είπε ο εισαγγελέας Ο’ Νιλ, κατά τη διάρκεια των επόμενων 45 λεπτών, ο Νέβιλ υπέστη τραυματισμούς που οδήγησαν στο θάνατό του.

Βίντεο από κάμερες δείχνουν ότι στο κελί του Νέβιλ βρέθηκαν τουλάχιστον πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που ακούγονται να του λένε να παραμείνει στο πάτωμα και να τον ενημερώνουν ότι μάλλον υπέστη κάποιου είδους κρίση.

«Περιμένετε, αφήστε με να σηκωθώ, αφήστε με να σηκωθώ» ακούγεται να λέει σε κάποιο σημείο ο Νέβιλ, την ώρα που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον κρατούν στο έδαφος.

«Βοηθήστε με, βοηθήστε με!» ακούγεται να λέει ο 56χρονος σε άλλο σημείο του βίντεο.

«Τζον άκουσέ με. Αντιμετωπίζεις πρόβλημα υγείας. Πρέπει να ηρεμήσεις» του απαντά ένας σωφρονιστικός υπάλληλος.

«Αφήστε με! Αφήστε με! Πάρτε τα χέρια σας, αφήστε με να σηκωθώ! Ελάτε» απαντά ο Νέβιλ, που συνεχίζει να παρακαλεί να σταματήσουν να τον κρατούν.

Κάποιος σωφρονιστικός υπάλληλος ακούγεται να του λέει να ηρεμήσει και να σταματήσει να αντιστέκεται.

Στα πλάνα καταγράφεται και η προσπάθεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων να βγάλουν τις χειροπέδες του Νέβιλ, ο οποίος είναι ακίνητος στο πάτωμα.

Στη συνέχεια, ο 56χρονος μεταφέρεται σε κελί παρακολούθησης έχοντας μια λευκή σακούλα στο κεφάλι του, ώστε να προστατευτούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από το σάλιο του.

«Τζον είσαι οκ, φιλαράκο;» ακούγεται να λέει σε άλλο σημείο του βίντεο ένας σωφρονιστικός υπάλληλος.

«Όχι, βοηθήστε με» απαντά ο άνδρας, για να λάβει την απάντηση: «Σε βοηθάμε. Είναι εδώ ιατρικό προσωπικό. Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας, πρέπει να ηρεμήσεις, οκ;».

Στο δωμάτιο παρακολούθησης, η νοσοκόμα πήρε την πίεση του 56χρονου και τον ρώτησε εάν γνωρίζει πού είναι.

Όταν εκείνος απάντησε «όχι», η νοσοκόμα του είπε να παραμείνει ήρεμος.

«Κάποιος να με βοηθήσει!» φωνάζει ο Νέβιλ, με την νοσοκόμα να προσπαθεί για ακόμη μια φορά να τον ηρεμήσει.

Μερικά λεπτά αργότερα, ο Νέβιλ μεταφέρεται σε άλλο χώρο και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον ξαπλώνουν στο πάτωμα και προσπαθούν και πάλι να του βγάλουν τις χειροπέδες.

«Βοήθεια! Οι καρποί μου! Βοηθήστε με, βοηθήστε με! Δεν μπορώ να αναπνεύσω» λέει ο 56χρονος.

«Σε ακούω. Μιλάς, οπότε μπορείς να αναπνεύσεις» απαντά ένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ο Νέβιλ δεν σταματά:

«Σας παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Αφήστε με! Δεν μπορώ να αναπνεύσω, αφήστε με, σας παρακαλώ».

«Ηρέμησε Τζον» απαντά ένας σωφρονιστικός υπάλληλος.

«Προσπαθούμε να σου βγάλουμε τις χειροπέδες και το κάνεις δύσκολο. Αναπνέεις γιατί μιλάς, φωνάζεις και κινείσαι. Πρέπει να σταματήσεις. Πρέπει να ηρεμήσεις. Σταμάτα να μας αντιστέκεσαι. Όσο πιο γρήγορα ηρεμήσεις τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από εδώ» λέει άλλος σωφρονιστικός υπάλληλος.

Ο Νέβιλ σταματά να αντιστέκεται και, όπως γράφει το CNNi, φαίνεται πως έχει χάσει πλέον τις αισθήσεις του.

«Εντάξει Τζον, τελειώσαμε σχεδόν. Σχεδόν τελειώσαμε φίλε» ακούγεται να λέει ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, την ώρα που οι συνάδελφοί του προσπαθούν να κόψουν τις χειροπέδες από τα χέρια του.

Αυτό κατέστη αναγκαίο επειδή έσπασε το κλειδί από τις χειροπέδες.

Τι λένε οι δικηγόροι των πέντε σωφρονιστικών υπαλλήλων

Οι δικηγόροι των πέντε σωφρονιστικών υπαλλήλων μίλησαν στο CNNi για τις κατηγορίες με τις οποίες βρίσκονται οι πελάτες τους Λαβέτ Γουίλιαμς, Αντόνιο Γούντλεϊ, Έντουαρντ Ρούσελ, Κρίστοφερ Στάμπερς και Σάρα Πουλ.

Ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, συνήγορος του Έντουαρντ Ρούσελ, είπε:

«Το βίντεο δεν δείχνει καμία εγκληματική ενέργεια… Ο πελάτης μου κινείται με βάση τον τρόπο που τον εκπαίδευσαν και κάτω από την εποπτεία της νοσοκόμας βάρδιας. Παρότι τα γεγονότα είναι τραγικά, ο θάνατος του Νέβιλ ήταν ατύχημα».

Με τη σειρά του, ο δικηγόρος του Αντόνιο Γούντλεϊ υποστηρίζει ότι αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να συγκρίνεται με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ:

«Ο πελάτης μου έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τον άνθρωπο αυτό, που εμφανώς αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια συναισθηματική κρίση» αναφέρει ο Νάιλς Γκέρμπερ, και συνεχίζει:

«Δεν ξέρω τι άλλο έπρεπε να κάνουν… Πιστεύω ότι υπήρξαν καταστάσεις που συνέβαλαν, μεταξύ των οποίων ότι έσπασε το κλειδί (σ.σ. από τις χειροπέδες) και το γεγονός ότι δεν δούλευε σωστά ο κόφτης».

Η Κάρεν Γκέρμπερ, δικηγόρος του Λαβέτ Γουίλιαμς, είπε στο CNNi ότι ο πελάτης της εργάζεται στο σωφρονιστικό κατάστημα 17 – 20 χρόνια και πως όλοι ακολούθησαν την εκπαίδευσή τους.

«Παρότι ο θάνατος αυτός είναι τραγικός, αντιμετώπισαν την κατάσταση με βάση την εκπαίδευσή τους… Τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους έσπασαν, οι χειροπέδες έσπασαν… Την ώρα που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν αυτόν τον άνδρα».

Ο Τζ. Ντ. Μπάιερς, συνήγορος του Κρίστοφερ Στάμπερς, αναφέρει:

«Το βίντεο δείχνει ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έκαναν ακριβώς αυτό που τους είχαν μάθει. Δεν υπάρχει πρόθεση να βλάψουν τον κ. Νέβιλ. Είναι ένα πραγματικά λυπηρό περιστατικό για όλους τους εμπλεκόμενους. Είμαι αισιόδοξος ότι το δικαστήριο θα ξεδιαλύνει την υπόθεση και ελπίζω ο κόσμος να κρίνει με δίκαιο τρόπο το βίντεο».

Σε αντίστοιχο κλίμα και η δικηγόρος της Σάρα Πουλ, Τέρανς Χάινς:

«Η πρόθεσή της, όπως και των άλλων εμπλεκόμενων, ήταν να βοηθήσει τον κ. Νέβιλ, όχι να τον βλάψει… Προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους και να σιγουρευτούν ότι δεν θα βλάψει ούτε εκείνους ούτε τη νοσοκόμα που προσπαθούσε να τον βοηθήσει…».

Το CNNi επικοινώνησε με το συνήγορο της νοσοκόμας, Μισέλ Χιούγκινς, που επίσης βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες, αλλά δεν έλαβε κάποια απάντηση.

Τι έδειξε η έρευνα του ιατροδικαστή

Ο Νέβιλ έχασε τις αισθήσεις του κάποια στιγμή ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσπαθούσαν να του βγάλουν τις χειροπέδες, όπως αναφέρει η έρευνα του ιατροδικαστή της κομητείας Φόρσιθ.

Το παρευρισκόμενο ιατρικό προσωπικό ξεκίνησε καρδιακές μαλάξεις και εκλήθη ασθενοφόρο. Όταν έφτασαν οι τραυματιοφορείς, οι κόρες των ματιών του Νέβιλ ήταν διασταλμένες και δεν αντιδρούσαν σε ερεθίσματα.

Στη συνέχεια ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Γουέικ Φόρεστ, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Δεκεμβρίου.

Στα επίσημα έγγραφα, ο θάνατος του Νέβιλ αποδίδεται σε: «επιπλοκές από υποξική ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη λόγω καρδιοαναπνευστικής ανακοπής, εξαιτίας ασφυξίας και συμπίεσης κατά τη διάρκεια προσπάθειας συγκράτησης σε οριζόντια θέση».

Η νεκροψία – νεκροτομή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιατροδικαστική υπηρεσία, κάνει επίσης αναφορά σε άσθμα και διαταραγμένη ψυχική κατάσταση.

https://www.cnn.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ