Ένα πρωτόγνωρο γεγονός καταγράφεται στον Εχίνο Ξάνθης. 40% θετικά τα δείγματα για κορονοϊό

Ένα πρωτόγνωρο γεγονός καταγράφεται στον Εχίνο Ξάνθης, τον ορεινό οικισμό που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας από τον κορωνοϊό, τέθηκε δύο φορές σε απόλυτη καραντίνα ενώ μετρά πάνω από 10 νεκρούς και 200 κρούσματα σε σύνολο 2.500 κατοίκων. Ο τελευταίος μάλιστα, ένας 59χρονος, έχασε τη μάχη το βράδυ της Πέμπτης, μόλις αποσωληνώθηκε.
 
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του tvxs.gr, στα τεστ αντισωμάτων που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή, ο Εχίνος καταγράφει θετικά τεστ σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%! Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί κάτοικοι που ελέγχθηκαν έχουν νοσήσει, με ή χωρίς συμπτώματα, στη διάρκεια της πανδημίας. Ο ενδοιασμός των ειδικών είναι πως το δείγμα είναι μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από 50 κάτοικοι.
 
Όμως το εύρημα είναι εντυπωσιακό και, προφανώς χρήζει πιο βαθιάς διερεύνησης και αύξησης του δείγματος, καθώς αγγίζει το όριο της λεγόμενης “ανοσίας της αγέλης”. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή που είχαν γίνει μαζικά δειγματοληπτικά τεστ στο γενικό πληθυσμό, είχε καταγραφεί ποσοστό άνω του 10% του πληθυσμού με κορωνοϊό. Με μια απλή αναγωγή στην αναλογία 1/5 για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα, που έχουν αναφέρει κατ’ επανάληψη οι επιστήμονες του Υπ. Υγείας, επιβεβαιώνεται ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της κοινότητας έχει νοσήσει.
 
Από την άλλη, παρότι αμφιλεγόμενη έννοια, σύμφωνα με τους ειδικούς η “ανοσία της αγέλης” ή “ανοσία της κοινότητας” επιτυγχάνεται όταν ποσοστό του πληθυσμού που αγγίζει το 50% νοσήσει ή εμβολιαστεί από μια μεταδοτική ασθένεια. Φαίνεται λοιπόν πως λόγω ολιγωρίας και κακής διαχείρισης της πανδημίας στη συγκεκριμένη περιοχή (πολλοί επισκέπτες από διάφορες χώρες χωρίς έλεγχο, πλημμελής επιτήρηση της καραντίνας και μεγάλος συνωστισμός λόγω της προηγούμενης θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων) μια κοινότητα ίσως πέτυχε, με μεγάλο ανθρώπινο κόστος, τη λεγόμενη “ανοσία της αγέλης”.
 
Πολιτική και όχι επιστημονική διαχείρηση της πανδημίας
Όμως ο προβληματισμός παραμένει καθώς σήμερα ξεκινά η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων, το Κουρμπάν Μπαϊράμ και αρκετά καθυστερημένα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με επείγουσα ανακοίνωση προτείνει μέτρα προφύλαξης. Πλην όμως στην περιοχή της Θράκης και ειδικά στον Εχίνο – το μεγαλύτερο μειονοτικό χωριό της περιοχής- υπάρχουν ήδη χιλιάδες επισκέπτες από την Τουρκία και την Ευρώπη για τη γιορτή.
 
Τέλος, στην περιοχή που είχε τη μεγαλύτερη πυκνότητα κρουσμάτων στη χώρα και πολύ βαρύ κοινωνικό και οικονομικό κόστος, οι διαμαρτυρίες δεν λείπουν για τη διαρκή έλλειψη επίσημης ενημέρωσης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές στη διάρκεια της πανδημίας η επιστημονική κοινότητα απομακρύνθηκε και η διαχείριση έγινε πολιτικά, όπως αντίστοιχα το κράτος απουσίασε και εμφανίστηκε – επιλεκτικά- η κυβέρνηση.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ