Νέα πρόκληση Ακσόι: Δεν έχουν υφαλοκρηπίδα το Καστελόριζο και τα νησιά που είναι κοντά στην Ανατολία

Απάντηση στα συμπεράσματα της Άτυπης Συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και στις πληροφορίες περί σχεδιαζόμενης λίστας κυρώσεων κατά της Τουρκίας, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Χρησιμοποιώντας προκλητική ρητορική για άλλη μια φορά, ο εκπρόσωπος Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε πως το Καστελόριζο και τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και τόνισε πως η «ρητορική των κυρώσεων» από την πλευρά της ΕΕ, ενισχύει την αποφασιστικότητα της χώρας του.

Συγκεκριμένα, ο Χαμί Ακσόι ανέφερε πως «την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες. Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης , σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχει το δικαίωμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας.

Καλούμε την Ε.Ε και τις χώρες μέλη της, που επικαλούνται την δικαιολογία της αλληλεγγύης της Ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο, αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τις δεδικασμένες αποφάσεις.

Όταν η Τουρκία τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας, η Ε.Ε. οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Αν υπάρχει ειλικρινής βούληση της επίλυσης του ζητήματος, πρέπει η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση να δουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να πάψουν να κινούνται βάσει των λανθασμένων υπολογισμών αυτών που βρίσκονται από πίσω τους. Aν η Ε.Ε. επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής».

 

protothema

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ