Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θέλει ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

 ΗΤουρκία δεν θέλει ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera», υποστηρίζοντας ότι οι χώρες που έχουν ακτές στη Μεσόγειο μπορούν να συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία και στο να κατανεμηθούν οι ενεργειακοί πόροι ισότιμα και δίκαια.

Την ίδια ώρα, ο Ιμπραχίμ Καλίν απηύθυνε έκκληση στην Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ιταλία προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για μία πολιτική λύση στη Λιβύη.

Στη συνέντευξή του στο Al Jazeera εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη. «Δεν προτιμούμε στρατιωτική λύση στη Λιβύη και λέμε σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θέλουμε να συνεχιστεί εκεί ο στρατιωτικός αγώνας. Παρακολουθήσαμε τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο πρόεδρός μας ήταν εκεί. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν οποιαδήποτε χώρα όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ιταλία συμβάλει στις πολιτικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με κανένα κράτος»

Ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε επίσης ότι δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με κανένα κράτος στη Λιβύη και προσπάθησε να προσεγγίσει το Κάιρο, παρά τις προειδοποιήσεις του για επέμβαση στη Λιβύη αν η κυβέρνηση Σάραζ πλησιάσει τις πετρελαιοπηγές, λέγοντας ότι η Αίγυπτος είναι γειτονική χώρα της Λιβύης και ότι μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο εκεί.

«Η κύρια ανησυχία μας είναι η παρουσία μισθοφόρων στη Λιβύη»

Αυτό, ωστόσο, που ανησυχεί πραγματικά την Άγκυρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, είναι η παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων Wagner στη Λιβύη καθώς και των ΗΑΕ, που μεταφέρουν τους μισθοφόρους από χώρες όπως το Σουδάν, ο Νίγηρας και το Τσαντ για να υποστηρίξουν τον Χαφτάρ.

Πρόταση αφοπλισμού της Σύρτης και της Τζούφρα

Ο Ιμπραχίμ Καλίν διατύπωσε μία νέα πρόταση αφοπλισμού της Σύρτης και της Τζούφρα για να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Λιβύη. «Θα ήταν καλή ιδέα. Εάν η κυβέρνηση της Λιβύης εγκρίνει την αποστρατικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρα υπό κοινά αποδεκτές προϋποθέσεις, θα την υποστηρίξουμε. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει δίκαια και με διαφάνεια. Αυτές οι πόλεις θα μπορούσαν να είναι ένα παράθυρο για μια πολιτική λύση», είπε.

Μακρά συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν για Λιβύη

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι πραγματοποιήθηκε μία μακρά τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία συζητήθηκαν τα ζητήματα της Λιβύης και της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι όπως και στη Συρία, έτσι και στη Λιβύη, η Τουρκία θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, χωρίς αυτό να είναι εις βάρος της τρίτης χώρας.

«Αν και η Ρωσία το αρνείται, είναι σαφές ότι υποστηρίζει τον Χαφτάρ στη Λιβύη», δήλωσε ο Καλίν, αποκαλύπτοντας ότι η Ρωσία θέλει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του ηγέτη του Χαφτάρ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ