Βόμβα Λινού για κορονοϊό: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή – Μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα

Ζητά καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, αλλά και στους χώρους εργασίας. ΄Τάσσεται υπέρ των άνοιγμα των σχολείων με την προοπτική να λειτουργήσουν και νέες αίθουσες

Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν καρφωμένα πάνω από 200 σε καθημερινή βάση με τους ειδικούς να κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Η Αθηνά Λινού καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών κάνει λόγο για επικίνδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της.

Μιλώντας σε δραματικούς τόνους κάνει έκκληση για πιστή στήριξη των μέτρων για μην θρηνήσουμε πολλούς θανάτους και ανάμεσά τους και νέους ανθρώπους.

Η κ. Λινού φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και δεν σταμάτησε να επισημάνει πόσο δύσκολες είναι οι μέρες που διανύουμε. Είμαστε σε πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε προηγούμενη άλλη περίοδο, αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερη. Ανησυχούμε πολύ. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ό,τι χειρότερο έχουμε περάσει μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή. Τα πράγματα είναι επικίνδυνο να χειροτερέψουν πολύ αν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και να έρθουν ίσως και άλλα για να ξεφύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας και ανάμεσά τους και νέους».

Μιλώντας για τα μέτρα είπε: «Σε καμιά κοινωνία τα μέτρα δεν εφαρμόζονται 100%. Εκείνο που θα ήθελα να δω άμεσα είναι καθολική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ειδικά στους χώρους εργασίας. Δεν είναι γίνει πλήρως κατανοητό ότι οι χώροι εργασίας είναι χώροι συνωστισμού. Κανείς κανείς δεν είναι ασφαλής, ότι δεν έχει τον ιό και δεν τον μεταφέρει. Θα ήθελαν να δω υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εργαζόμενους.

Σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά κανόνες αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας. Έρχονται από περιοχές που είναι γνωστό ότι είχαν συνωστισμό, ενώ μπήκαν και σε πλοία και άλλα μέσα μεταφοράς. Ειδικά για τους όσους επιστρέφουν από διακοπές και έχουν εκταθεί σε ανθρώπους να εφαρμοστούν ασφαλέστερα μέτρα προστασίας».

Αναφερόμενη στην ανευθυνότητα που παρατηρείται είπε: «Θα χρειαστεί σύντομα να υπάρξουν και τιμωρίες. Τι σημασία έχει αν το πάρτι είναι πριν ή μετά τις 12. Το θέμα για πόσο χρόνο και με πόσους ανθρώπους ερχόμαστε σε επαφή. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ερχόμαστε σε επαφή χωρίς μέτρα και με πολλούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Δεν έχει σημασία η ώρα. Όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος Χρειάζεται δραματικός άμεσος περιορισμός των ατόμων που μπορεί να είναι μαζί».

Τέλος μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων η κ. Λινού σχολίασε: «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και να ανοίξουν με απόλυτη ασφάλεια. Το μέρα παρά μέρα δίνει στα παιδιά τον κίνδυνο να εκτεθούν σε περισσότερους ανθρώπους. Η πρότασή μου είναι να παιδιά να πηγαίνουν σχολείο πρωί απόγευμα. Να βρεθούν αίθουσες ή χώροι που δεν χρησιμοποιούνται ώστε και σε κάθε τάξη να είναι λιγότερα παιδιά».

 

newsit

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ