“Οδυσσέως σχεδία”| Η νέα καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας

Την περίοδο της καραντίνας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας φρόντισε να μας κρατήσει συντροφιά διαδικτυακά μέσα από την επίσημη σελίδα του και τις παραστάσεις που είχαν ανέβει εκεί, αλλά και μέσα από τις αναγνώσεις παραμυθιών από τους ηθοποιούς του.

Τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και την μετά κορονοίο εποχή με άλλη μια ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα, όπως φαίνεται παραγωγή , βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Γιάννη Μαργαρίτη. 

Η “Οδυσσέως σχεδία”, όπως ονομάζεται η παράσταση, αποτελεί ένα ταξίδι ενηλικίωσης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ομήρου, ένα σύνολο όπου η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα θα συνθέσουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία για τον θεατή, ο οποίος μέσα από το άκρως γοητευτικό κείμενο του Ομήρου, όπου αναμειγνύονται παραμυθικά στοιχεία και φιλοσοφικά και μυστικά μονοπάτια, μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος του Οδυσσέα.  

Ο τίτλος της παράστασης είναι αναφορά στην πρώτη παρουσίαση της ραψωδίας E, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, από τον μεταφραστή του έργου, Δημήτρη Μαρωνίτη, και τη Μάγια Λυμπεροπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το 1988.

Η “Οδυσσέως σχεδία” θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιουλίου στις 21.00 στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, ενώ μετά θα παρουσιασθεί σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, αρχαία θέατρα, αρχαία στάδια, εκκλησιαστήρια, αρχαίες αγορές, κάστρα της Πελοποννήσου, αλλά και σε επιλεγμένους σταθμούς σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα η παράσταση θα παρουσιασθεί στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Μεσσήνης, της αρχαίας Ολυμπίας, στον Μυστρά, στα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης, στο αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, στην αρχαία Ηλιδα, στον Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα και σε άλλους χώρους πολιτισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στον Μαραθώνα και την Πετρούπολη, ενώ στις 30 Αυγούστου, η “Οδυσσέως σχεδία” θα παρουσιαστεί στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας προτείνει την “Οδυσσέως σχεδία”, το  εγγενώς αυτό διαχρονικό έργο με τους βαθείς συμβολισμούς για “τη συνεχή πάλη με τις δοκιμασίες στη ζωή του ανθρώπου, που με επιμονή και υπομονή καταλήγει σοφότερος στην αγκαλιά της γενέθλιας γης και πατρίδας”. 

 

 Η τιμή των εισιτηρίων έχει οριστεί στα 5 ευρώ, ενώ η προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης,

Δραματουργική επεξεργασία, θεατρική διασκευή: Πλάτων Μαυρομούστακος – Γιάννης Μαργαρίτης,

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης,

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης,

Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου,

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας.


- Διαφήμιση -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ