5° Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους | Δευτέρα 3 και Παρασκευή 7 Αυγούστου

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας φιλοξενεί και φέτος το Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους. Πρόκειται  για μια συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου AIAL Λέρου με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και με την στήριξη της ΟΚΛΕ, στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικης Πολιτιστικής Συνεργασίας.

Το 5° Αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους υπό το γενικό τίτλο “10 Corti in giro per il mondo” (10 μικρού μήκους στο γύρο του κόσμου), περιλαμβάνει μια επιλογή από τα πιο ενδιαφέροντα και αντιπροσωπευτικά έργα των Ιταλών σκηνοθετών του περασμένου χρόνου στο είδος του δράματος, της επιστημονικής φαντασίας και του θρίλερ.

Το αφιέρωμα θα προβληθεί σε δύο τμήματα, πέντε ταινίες τη Δευτέρα 3 και πέντε την Παρασκευή 7 Αυγούστου στο  Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας Μπενάκη 11.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 3/8

– Borntwice, του Giada Bossi (2019, 8′)
Ένα ατύχημα με το ποδήλατο διακόπτει την παιδική ηλικία του
Joshua. Κοιτώντας πίσω στα βίντεο των παιδικών του χρόνων σε συνδυασμό με την δράση του σαν YouTuber, η ταινία ερευνά στην ευθραυστότητα της ζωής και την αντίληψη της πραγματικότητας ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού που μεγαλώνει στα περίχωρα.
Τρέιλερ: https://vimeo.com/420641754

– Il fagotto (Το φαγκότο),της Giulia Giapponesi (2019, 15′)
Η υπογεννητικότητα προκαλεί την εξαφάνιση μιας χώρας και η Κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική άσκησης πιέσεων, όχι μόνο ψυχολογικών, στις γυναίκες, που καλούνται κάθε χρόνο σε μια κρατική υπηρεσία για να εξηγήσουν τον λόγο της έλλειψης μητρότητας. Σ’ έναν εκτός χρόνου κόσμο, που απειλητικά μοιάζει όλο και περισσότερο με το δικό μας παρόν, δυο γυναίκες είναι διαμετρικά αντίθετες στην περίοδο της γονιμότητας. Η Bianca είναι 18 χρόνων και παίζει φαγκότο, η Vittoria είναι 47 και έχει μόνο ένα χρόνο πριν λήξει η προσωπική κάρτα. Η συνάντησή τους τις υποχρεώνει να αποφασίσουν εν ριπή οφθαλμού την κατεύθυνση του μέλλοντος τους: οποιαδήποτε επιλογή θα αλλάξει το πεπρωμένο της ζωής τους.
Τρέιλερ: https://vimeo.com/419815252

– Senza tenere premuto (Μην κρατάτε πατημένο), του Paolo Strippoli (2019, 13′)
Η Chiara λατρεύει το Instagram και είναι ευτυχισμένη με τους followers της. Όταν όμως μια νύχτα κάποιος αρχίζει να την ακολουθεί στην κυριολεξία, κατακρημνίζεται μέσα σ’ ένα στρόβιλο κινδύνου και απόγνωσης, μια ιστορία μετά την άλλη.
Τρέιλερ: https://vimeo.com/377347123

– Lella, του Michele Capuano (2019, 15′)
Τη νύχτα της πρωτοχρονιάς του 1978, ο Edoardo δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Είναι ένας νεαρός γνωστός του, κλονισμένος από μια εμμονή από την οποία δεν μπορεί να ελευθερωθεί. Μόλις μπήκε στο σπίτι, ο νεαρός αρχίζει να διηγείται την δική του αξέχαστη ιστορία παράνομου έρωτα με την όμορφη Lella. Ένα χρόνο και δέκα μήνες πάθους, που κορυφώθηκαν σε ένα επονείδιστο μυστικό.
Τρέιλερ: https://vimeo.com/420660586

– Il muro bianco (Ο άσπρος τοίχος), των A. Brusa & M. Scotuzzi (2019, 13′)
Μια δασκάλα και μια διευθύντρια πρέπει να προστατέψουν τους μαθητές ενός δημοτικού σχολείου από έναν αόρατο εχθρό. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία.
Τρέιλερ: https://vimeo.com/420658580

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/8
– A colloquio con Rossella (Σε συνδιάλεξη με την Rossella), di Andra Andolina (2019, 11′)
Βασισμένο σε μια ιστορία της Gaia Tomassini, ήδη φιναλίστ για το Βραβείο Campiello Giovani το 2016. Είναι η ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που ο αναγνώστης μαθαίνει να γνωρίζει μέσα από τα μηνύματα του αυτόματου τηλεφωνητή της από συγγενείς και φίλους.
Τρέιλερ: https://vimeo.com/419814786

– Amateur, του Simone Bozzelli (2019, 15′)
Ένα ζεστό απόγευμα, η Σερένα βοηθά τον Κρίστοφερ να μελετήσει
γερμανικά. Αυτός, βαριεστημένος, προτιμά να την βιντεοσκοπεί με το κινητό του. Αυτή δεν θέλει αλλά σ’ αυτόν αρέσει, τον διασκεδάζει: ειδικά όταν η Serena κάνει το γουρουνάκι. Και όταν ο Κρίστοφερ γελάει, αυτή είναι ευτυχισμένη. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, οι δύο τους σμίγουν και ανακαλύπτουν μια απρόσμενη οικειότητα.
Τρέιλερ: https://vimeo.com/422397610

– Veronica non sa fumare (Η Veronica δεν ξέρει να καπνίζει), της Chiara Marotta (2019, 20′)
H Βερόνικα, δεκαεπτά χρόνων, κατασκόπευε για πολύ καιρό, από μακριά, μια ζωή διαφορετική από τη δική της, και την διάλεξε για να την ζήσει. Όταν επιτέλους καταφέρνει να πλησιάσει την Αλέσια, βυθίζεται εντελώς στον καινούριο κόσμο, που αποδεικνύεται όμοιος και ταυτόχρονα διαφορετικός από εκείνον που φανταζόταν.
Τρέιλερ: https://vimeo.com/355917114

– Quando la banda passò (Όταν πέρασε η φιλαρμονική), του Maurizio Forcella (2019, 15′)
Ενώ η ιστορική φιλαρμονική του Atri παίζει στην έδρα της, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος της ανακοινώνει ότι πρέπει να αφήσει το δημοτικό κτίριο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί να υποδεχθεί έναν… άγριο αφρικανικό γορίλα. Επιπλέον θα πρέπει να πληρώσει όλα τα έξοδα της χρήσης της δομής. Το συγκρότημα, στριμωγμένο
αναπάντεχα, μπορεί να ξεπεράσει την κακιά στιγμή μόνο νικώντας τον αγώνα των φιλαρμονικών της περιοχής. O Ιβάν, ο διάσημος τρομπετίστας της τζαζ που μετακόμισε πρόσφατα στην πόλη, θα έχει την ευθύνη του αγώνα στην πλάτη του. Θα καταφέρει, με το σόλο του, να πείσει το αυστηρό κοινό της πόλης;
Τρέιλερ: https://vimeo.com/419815484

– Manica a vento (Ανεμούριο), της Emilia Mazzacurati (2019, 19′)
Στο λούνα-παρκ της Marina di Cecina, ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Τοσκάνης, ένα κοριτσάκι διασχίζει, ατρόμητο και απερίσκεπτο, μια πίστα συγκρουόμενων αυτοκινήτων ξυπόλυτη. Πλησιάζει ένα boxing machine και δίνει μια μπουνιά ρεκόρ στο σάκο πυγμαχίας. Πέρασαν δέκα χρόνια και το κοριτσάκι μεγάλωσε. Τώρα η Μάρα ζει σ’ ένα δωμάτιο του παρακμιακού ξενοδοχείου του πατέρα, στο ίδιο χωριό, στην ακροθαλασσιά. Δεν καταφέρνει να βγει μόνη της. Από το παράθυρο του δωματίου της βγάζει την ίδια ώρα, κάθε μέρα, μια φωτογραφία ένα ανεμούριο που είναι στην παραλία…
Τρέιλερ: https://vimeo.com/419815578

Ομιλούμενη γλώσσα: Ιταλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί
Είσοδος: Δωρεάν

* Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στην πρωτοβουλία Tempo Forte -Italia_Ελλάδα της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας, στο πλαίσιο της προώθησης του ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα, παράλληλα με την εικονική και την πραγματική έκδοση του 6ου Αφιερώματος στον Ιταλικό Κινηματογράφο “Ο άλλος Εαυτός”, οι ταινίες του οποίου θα παρουσιαστούν από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ τον Αύγουστο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ