Το Βέλγιο έβγαλε την Ελλάδα από τη πορτοκαλί λίστα – Όλα όσα προηγήθηκαν

Στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το υπουργείο εξωτερικών του Βελγίου η ανανεωμένη λίστα με τις χώρες στις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην “πράσινη” λίστα, μαζί με 20 ακόμη χώρες, οι οποίες είναι οι εξής: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Κροατία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβενία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές τις χώρες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ, αλλά ούτε να μπουν σε καραντίνα.

Στην “πορτοκαλί” λίστα βρίσκονται οι εξής χώρες: Κύπρος, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Όσοι φτάνουν στο Βέλγιο από αυτούς τους προορισμούς υποβάλλονται σε τεστ και μπαίνουν σε καραντίνα. Τέλος, στην “κόκκινη” λίστα, που σημαίνει ότι απαγορεύονται τα ταξίδια, βρίσκονται: Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία.

Την ανανεωμένη λίστα είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος για την καταπολέμηση του κορονοϊού στο Βέλγιο Υβ Βαν Λατέμ μιλώντας στο rtbf. “Μην κοιτάτε την τρίχρωμη σήμανση στην επιλογή «διακοπές» του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει ακόμα πληροφορίες που έχουν σχέση με την παλιά σήμανση των χρωμάτων, η οποία έχει αλλάξει εντελώς” είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης.

Στη λίστα πάντως που είχε δημοσιεύσει την Τετάρτη η βελγική εφημερίδα Le Soir η Ελλάδα εμφανιζόταν στην “πορτοκαλί” λίστα χωρών, κάτι που θα σήμαινε ότι όσοι έφταναν στο Βέλγιο θα υποβάλλονταν σε τεστ και θα έμπαιναν σε καραντίνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για το θέμα υπήρξε και επικοινωνία των ελληνικών αρχών με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ