Ρίχνει τους τόνους ο εκπρόσωπος του Ερντογάν: Υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας

Ρίχνει τους τόνους το καθεστώς Ερντογάν! Τώρα ισχυρίζονται ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική για τις κινήσεις του Oruc Reis – Παρόλα αυτά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στο Αιγαία, ενώ σε πλήρη επαγρύπνηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα μετά την προκλητικότατη Navtex της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν έρευνες έως τις 2 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Την άποψη πως «η Ελλάδα αντέδρασε υπερβολικά στις κινήσεις του Oruc Reis» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αντέδρασε σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση», διατύπωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, προεδρικός εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου σε σεμινάριο του think tank “European Policy Center”.

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια των δηλώσεών του τόνισε ότι «δεν θέλουμε στρατιωτική ένταση και πως είμαστε υπέρμαχοι της πολιτικής διαδικασίας» όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Euronews”.

Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το θέμα που δημιουργήθηκε με το Oruc Reis αλλά και με τη γενικότερη τουρκική προκλητικότητα, ο Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικό γείτονας με τον οποίο μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό και είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ», ταυτόχρονα όμως διατύπωσε τις γνωστές αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει πως νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα ενώ είναι δύο χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χλμ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα”, ανέφερε καταλήγοντας ότι “αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις».

«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων» πρόσθεσε ο κ. Καλίν στην προσπάθειά του να εμφανίσει στις Βρυξέλλες ένα πιο διαλακτικό πρόσωπο για την Τουρκία.

Anadolu: Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες το Ορούτς Ρέις ξεκινά για Μεσόγειο

Κρίση Ελλάδας – Τουρκίας: Σοβαρή η κατάσταση, λέει το Βερολίνο, αλλά όχι για πολεμική σύρραξη

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Τα επιτεύγματα μας σε διαφορετικά μέτωπα αποκαλύπτουν τη δύναμη μας

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ