Ο Τζόνσον θέλει 35 εκατομμύρια Βρετανοί να χάσουν κιλά

Την ανακοίνωση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο προανήγγειλε για τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Η Covid-19 μάς υπενθύμισε τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους από το υπερβολικό βάρος» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να αδράξουν την ευκαιρία και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, εδράζεται σε χρηματοδότηση, ύψους έως 10 εκατομμυρίων λιρών, και φέρει το όνομα «Με Καλύτερη Υγεία».

Βασικός στόχος είναι να βοηθήσει 35 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από το 50% του πληθυσμού, να χάσει βάρος και να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα συγκαταλέγεται η πλήρης απαγόρευση της διαφήμισης πρόχειρου φαγητού στο διαδίκτυο και την τηλεόραση, η υποχρεωτική αναγραφή των θερμίδων σε κάθε πιάτο, αλλά και σε κάθε μπουκάλι οινοπνευματώδους ποτού.

Παράλληλα, αναμένεται να εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα για την προώθηση του περπατήματος και της ποδηλασίας, ενώ οι γενικοί ιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να «συνταγογραφούν ποδηλατικές συνεδρίες».

Η ανακοίνωση του σχεδίου κατά της παχυσαρκίας συμπίπτει χρονικά με μία νέα έκθεση των βρετανικών αρχών, σύμφωνα με την οποία τα παχύσαρκα άτομα έχουν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από το νέο κορωνοϊό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν το 63% των ενηλίκων έχει σωματικό βάρος πάνω από τα όρια του φυσιολογικού, ενώ το 36% θεωρείται υπέρβαρο και το 28% παχύσαρκο. Παράλληλα, ένα στα τρία παιδιά, ηλικίας 10 έως 11 ετών, είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ