Κορονοϊός: Αρχίζουν οι κρουαζιέρες από την 1η Αυγούστου – Οι προϋποθέσεις

Άνοιγμα της κρουαζιέρας πρόκειται να σημειωθεί από την 1η Αυγούστου, όπως μετέδωσε το Open TV. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν από την 1η μέχρι και τις 4 Αυγούστου υπό την προϋπόθεση οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να προέρχονται από κράτη που δεν θα ισχύουν ειδικότερα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ τόσο οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τα μέτρα αποφυγής της μετάδοσης του κορονοϊού. Παράλληλα οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς ενώ στα λιμάνια του Βόλου, του Ηρακλείου, του Κατάκολου, της Κέρκυρας, του Πειραιά, της Ρόδου αναμένεται να δούμε τουρίστες από κρουαζιερόπλοια.

Κορονοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα 27 νέα κρούσματα – 7 καταγράφηκαν στην Αττική

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός να ανέρχεται στα 4.193.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, από τα 27 νέα κρούσματα τα 8 είναι εισαγόμενα και συγκεκριμένα τα 4 καταγράφηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τα 4 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ o συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4193, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1174 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2101 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ανησυχία για τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων

Μέσα σε μια εβδομάδα 193 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν σημειωθεί στη χώρα, τα περισσότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προβληματίζουν τους ειδικούς. Η διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα προβληματίζει τους ειδικούς, όμως την ίδια στιγμή παρατηρείται διασπορά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Πλέον έχουν καταγραφεί κρούσματα στους περισσότερους νομούς της χώρας. Ενδεικτικά χθες στο κάδρο ξαναμπήκε η Ημαθία, με ένα κρούσμα στη Νάουσα, η Σάμος με 2 αλλά και το Ρέθυμνο.

Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και η τήρηση αποστάσεων είναι επιβεβλημένη σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η λεγόμενη μάσκα ασπίδα λειτουργεί συμπληρωματικά της μάσκας, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι πιο αποτελεσματική.

Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντατικοποιούνται, ενώ ιδιαιτέρως κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, θα είναι το πρώτο 15μερο του Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί θέλουν να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι.

Από την Τρίτη τίθενται σε ισχύ και τα νέα μέτρα στα αεροδρόμια της χώρας. Συγκεκριμένα όσοι επιβάτες προέρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ 72ωρων. Αυτό θα ισχύει για τις απευθείας πτήσεις αλλά και για εκείνες που έχουν ενδιάμεσο σταθμό τα αεροδρόμια των χωρών αυτών.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ