Αγία Σοφία: Το σχέδιο για να καλυφθούν οι αγιογραφίες, τι θα γίνει με τους επισκέπτες

Με δεδομένο στο μυαλό του ότι η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ θα ήταν θετική στο να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να ετοιμάσει μια μελέτη με προτάσεις για τις εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν στον χώρο μεταξύ των οποίων και για το πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία θα γίνει την Παρασκευή 24 Απριλίου. Στον χώρο της προσευχής, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Hurriyet, θα διαμορφωθεί ειδικά το πάτωμα, ενώ θα χρησιμοποιηθεί ειδικός φωτισμός και τεχνολογία. Θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα μπουν ειδικά χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες. Επίσης, οι επισκέπτες πλέον στην Αγία Σοφία θα πρέπει να εισέρχονται στον ναό βγάζοντας τα παπούτσια τους.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, οι Τούρκοι δεν θεωρούν ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα μειώσει στο ελάχιστο την ιστορική ταυτότητα της παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς πιστεύουν ότι περισσότεροι τουρίστες μπορούν να την επισκεφθούν. Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων που είναι ταυτόχρονα και χώρος λατρείας και μουσείο.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «το τέμενος θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους».

Απαντώντας στα πυρά για την απόφαση, υπογράμμισε ότι αποτελεί «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», προσθέτοντας πως θα ερμηνεύσει κάθε κριτική ως επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της Τουρκίας.

Σήμερα ο Τουρκικός Tύπος πανηγυρίζει για το γεγονός

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» έχει μεγάλο πρωτοσέλιδο «Ανάσταση Αγίας Σοφίας»,

η «Τουρκιέ» – «Τέλος στο ζυγό της Αγίας Σοφίας»,

η εθνικιστική «Γενί Ακίτ» – «Έσπασαν οι αλυσίδες – Αλληλούια»,

η «Ακσάμ» – «Καλορίζικη Παρασκευή»,

η «Καράρ» – «Μετά από 86 χρόνια ξανά τζαμί».

Μόνο οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης δεν έχουν πρωτοσέλιδο την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Διεθνής κατακραυγή για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ