“Κατασκευή και εμψύχωση θεατρικής κούκλας” | Δημιουργικό εργαστήρι από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Ένα υπέροχο δημιουργικό εργαστήρι ξεκίνησε στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας την προηγούμενη εβδομάδα, με θέμα: “κατασκευή και εμψύχωση θεατρικής κούκλας”.

Αφού ετοιμάστηκαν όλα τα σκηνικά για τα δύο έργα κουκλοθέατρου, “Το  δώρο της Παπλωματούς” του Τζεφ Μπριμπό  και “το ταξίδι του Φερεϋντούν” του Γρηγόρη Χαλιακόποπυλου, ξεκίνησε η κατασκευή των ηρώων που θα ζωντανέψουν και τα δυο παραμύθια.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τρία μέλη από την εφηβική θεατρική ομάδα του Συλλόγου. Αυτή ήταν και η μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, που βίωσαν οι υπεύθυνοι της Πειραματικής Σκηνής, να έχουν κοντά τους νέα παιδιά με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ανησυχίες , αλλά και καταπληκτικά ταλέντα. Άλλωστε τα δημιουργήματα όπως θα διαπιστώσουμε και όλοι εμείς και από τις φωτογραφίες, αλλά και όταν τα δούμε επί σκηνής, ήταν εντυπωσιακά, παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που  τα παιδιά διδάσκονται την ιδιαίτερη αυτή τέχνη, της κατασκευής θεατρικής κούκλας.

Στα μαθήματα εμπεριέχονται η γλυπτική κεφαλιού και προσώπου , η ζωγραφική τους, η επιμέλεια του κεφαλιού η κατασκευή σώματος και το ράψιμο του κοστουμιού του ήρωα ανάλογα με το ρόλο που υποδύεται.Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί δύο τρίωρες συναντήσεις και έχει ολοκληρωθεί η γλυπτική του κεφαλιού και του προσώπου και η ζωγραφική στο πρόσωπο του χαρακτήρα της κούκλας-ήρωα.

Υπολείπονται τα μαθήματα για τα μαλλιά, την κατασκευή του σώματος και των άκρων , με τα χέρια και τα πόδια και το κοστούμι του ήρωα. Αφού ετοιμαστούν οι κούκλες θα αρχίσουν οι πρόβες με την εμψύχωση όλων των πρωταγωνιστών των δύο, παραμυθιών από τους κουκλοπαίκτες που θα ζωντανέψουν τα έργα.

“Το δώρο της Παπλωματούς” θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, τον Αύγουστο στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Οιχαλίας. Και τα δυο έργα θα παρουσιαστούν στο 4ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας και στη συνέχεια στα σχολεία της Περιφέρειας.

Οι άνθρωποι της Πειραματικής Σκηνής είναι διατεθειμένοι όσες δυσκολίες και να τους φέρουν οι επιπτώσεις και οι απαγορεύσεις εξαιτίας του κοροναϊού, να προχωρούν στην δημιουργική πορεία της Πειραματικής Σκηνής για να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τα παραμύθια τους στα παιδιά , που τα έχουν τόσο ανάγκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ