Handelsblatt: Προβληματική η φόρμα εντοπισμού τουριστών στην Ελλάδα

Στη νέα φόρμα Passenger Locator Form (φόρμα εντοπισμού επιβατών PLF) που πρέπει να συμπληρώνουν εφεξής όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα αναφέρεται διεξοδικά η οικονομική Handelsblatt. H γερμανική εφημερίδα επικρίνει τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της νέας οδηγίας και κάνει λόγο για μια «πολύπλοκη διαδικασία» που προκαλεί «δυσαρέσκεια» στον τουριστικό κλάδο.

«[…] Η διαδικασία ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά κυρίως για ηλικιωμένους ταξιδιώτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αποθαρρύνονται όμως και όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και που κλείνουν συνήθως το εισιτήριο την τελευταία στιγμή.

Άλλο ένα μειονέκτημα: η ιστοσελίδα travel.gov.gr όπου συμπληρώνεται η φόρμα είναι μόνο στα αγγλικά. Και αυτό παρότι η διαδικασία δεν αφορά καταρχάς Βρετανούς και Αμερικανούς. Οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα πέρσι ήταν Γερμανοί».

Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα την οποία εξήγγειλε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκης Μητσοτάκης προ δυο εβδομάδων από τη Σαντορίνη η εφημερίδα σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Για τους ταξιδιώτες όμως η πραγματικότητα είναι μάλλον δυσάρεστη. Δεν υπάρχει χαλάρωση, αλλά αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών κανονισμών και μάλιστα χρονικά πολύ άμεση.

Από την ερχόμενη Τετάρτη η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο εάν έχει συμπληρωθεί 48 ώρες νωρίτερα η φόρμα στην ιστοσελίδα της ελληνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και έρθει η σχετική επιβεβαίωση. Όποιος δηλαδή θέλει να ταξιδέψει την Τετάρτη πρέπει να έχει κάνει την αίτηση το αργότερο σήμερα Δευτέρα.

Ο αιτών θα λάβει στη συνέχεια μέσω mail ή στο κινητό του τηλέφωνο από την ελληνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας ένα barcode το οποίο πρέπει να υποδείξει κατά την άφιξή του. Από το barcode προκύπτει εάν ο ταξιδιώτης πρέπει να υποβληθεί στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού. Ο ίδιος ο ταξιδιώτης το μαθαίνει μόλις κατά την άφιξή του.

Δυσαρέσκεια στον κλάδο του τουρισμού

Όσοι πρέπει να κάνουν το τεστ πρέπει να μείνουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Βάσει έως τώρα αναφορών αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 36 ώρες. Μεγάλο το διάστημα όταν θες να κάνει διακοπές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα δεν έχει αποκαλυφθεί βάσει ποιών κριτηρίων επιλέγονται οι ταξιδιώτες που πρέπει να υποβληθούν σε τεστ. «Κατά τη συμπλήρωση της φόρμας οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν σε αριθμό ερωτήσεων και να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό της πτήσης, το όνομά τους, τη διεύθυνση, αριθμό ταυτότητας, ηλικία, τηλεφωνικό αριθμό, ηλεκτρονική διεύθυνση, μέχρι και ταξίδια σε άλλες χώρες αλλά και […] τα στοιχεία επικοινωνίας του καταλύματος όπου θα διανυκτερεύσουν τις επόμενες 14 μέρες στην Ελλάδα.

[…] Στην ιστοσελίδα ο χρήστης δεν μαθαίνει γιατί, πού και για πόσο αποθηκεύονται τα στοιχεία του. Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας η ελληνική κυβέρνηση απάντησε την Κυριακή ότι τα δεδομένα που συλλέγονται καθίστανται ανώνυμα ενώ τα ονόματα δεν αποθηκεύονται. Στη σελίδα δεν υπάρχει ωστόσο παραπομπή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μήπως δημιουργούνται βάσει των αριθμών των κινητών τηλεφώνων προφίλ μετακινήσεων ώστε να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση κρουσμάτων; Την περασμένη εβδομάδα οι ελληνικές αρχές αξιοποίησαν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξουν την τήρηση των κανονισμών καραντίνας.

Το ότι οι νέες οδηγίες γνωστοποιήθηκαν μόλις το Σαββατοκύριακο και ισχύουν ήδη από την ερχόμενη Τετάρτη προκαλεί δυσαρέσκεια σε τουριστικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρίες. ”Φυσικά και θα θέλαμε να είχαμε ενημερωθεί νωρίτερα για να προσαρμοστούμε στη νέα διαδικασία” λέει εκπρόσωπος μεγάλης ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρίας για την Ελλάδα. Ανοιχτό παραμένει τι θα συμβεί με τους επισκέπτες που δεν γνώριζαν για τη νέα οδηγία και φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς barcode. Θα πρέπει να επιστρέψουν;

Όπως αναφέρει η ΗΒ «η Ελλάδα διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. […] Ο αριθμός των θανάτων […] είναι χαμηλός. Γι΄ αυτό και είναι μεγάλος ο φόβος τώρα ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό στη χώρα. Οι νέοι κανόνες αντικατοπτρίζουν την ανησυχία αυτή».

DW

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ