Ρωσικό ΥΠΕΞ: Μόσχα και Άγκυρα στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν σήμερα, Δευτέρα, ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ειρήνευση στη Λιβύη, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Η Ρωσία και η Τουρκία στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση αυτή. Οι δύο υπουργοί, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να οριστεί γρήγορα ο νέος ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του για την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία στη Λιβύη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.  

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειες που εστιάζουν στην παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη ενδο-λιβυκών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε επίσης νωρίτερα την υποστήριξή του στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη.

Λιβύη: Οι Ρώσοι προσλαμβάνουν Σύρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του Χαφτάρ

Ο Αιγύπτιος ηγέτης Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή το περασμένο Σάββατο από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χαφτάρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Οι πιστοί του Χαφτάρ έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις της GNA εξαπέλυσαν το Σάββατο επίθεση για την κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, της Σύρτης, την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Λιβύης, την οποία τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Χάφταρ. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ