Πέρσι τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη. Φέτος η Πάολα τραγουδά Μπρέγκοβιτς

Πέρσι τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας, φέτος επιστρέφει με μια τσιγγάνικη συναυλία και μαέστρο τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς και την ορχήστρα του. Η Πάολα, πηγαίνει στο Βελιγράδι για σειρά προβών με τον γνωστό συνθέτη και το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου θα εμφανιστούν μαζί στα Πρέσπεια 2020. Η ιδέα ήταν του Γιώργου Λιάνη, εμπνευστή των εκδηλώσεων που διοργανώνονται ανελλιπώς εδώ και 31 χρόνια και ο Μπρέγκοβιτς την αποδέχτηκε με χαρά.

«Η Πάολα είναι μεγάλη τραγουδίστρια και σπουδαίος άνθρωπος. Έχει αυτό το εξωτικό στοιχείο, το τσιγγάνικο, παρότι δεν είναι τσιγγάνα, που ταιριάζει απόλυτα με τον βαλκανικό ήχο του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο οποίος ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που άνοιξε τις εκδηλώσεις πριν από 30 χρόνια και έκτοτε μας έχει τιμήσει με την παρουσία του άλλες τρεις φορές» δήλωσε ο κ. Λιάνης στο ethnos.gr. Η συναυλία θα γίνει πιθανότατα στο Αμύνταιο και είναι μία από τις δύο που θα δώσει φέτος στην Ελλάδα ο καλλιτέχνης-η άλλη θα είναι το ίδιο διάστημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τα Πρέσπεια 2020 θα γίνουν το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτόκολλων. «Η Φλώρινα είναι η πόλη που ανέδειξε την τέχνη και θα ήταν αδικία μνα της στερήσουμε φέτος αυτό το φεστιβάλ. Έχουμε άριστη συνεργασία με τις αρχές για την τήρηση των μέτρων και ευελπιστούμε πως όλα θα πάνε καλά», μας είπε ο κ. Λιάνης, προσθέτοντας πως τα Πρέσπεια έχουν εθνική σημασία για την περιοχή και τη χώρα, για το λόγο αυτό και στηρίζονται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Φέτος το φεστιβάλ στηρίζουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, ενώ πρόσκληση θα λάβει και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μεγάλη συναυλία στο Εθνικό Στάδιο της Φλώρινας θα δώσει η Άννα Βίσση, που επίσης προσκλήθηκε από τον Γιώργο Λιάνη.

«Την γνωρίζω χρόνια πολλά την Άννα. Ανήκει σε μια γενιά καλλιτεχνών, μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, την Χαρούλα Αλεξίου που κάναμε παρέα με την πρώην σύζυγό μου, τη Λιζέττα Νικολάου. Όταν της είπα να εμφανιστεί στα Πρέσπεια ενθουσιάστηκε. “Γιατί όχι;” μου απάντησε και το κλείσαμε αμέσως», ανέφερε ο κ. Λιάνης. Και στη συναυλία αυτοί θα τηρηθούν αυστηροί κανόνες, λόγω της αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως το Εθνικό Στάδιο της Φλώρινας έχει 7000 κερκίδες, στις οποίες όμως θα καθίσουν μόλις 2.500 θεατές και άλλοι 500 θα μπουν στο τερέν.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών, με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά της ελληνιστικής εποχής θα γίνει η εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού με θεατρικούς μονολόγους και την Κοραλία Καράντη. Παρόμοια εκδήλωση ετοιμάζουν ο Στρατής Πασχάλης και η Σοφία Σπυράτου με όνομα-έκπληξη που δεν ανακοινώνεται ακόμη. Το πρόγραμμα στα 31α Πρέσπεια, συμπληρώνει μια βραδιά αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη και στον Βασίλη Τσιτσάνη, με τους Μανώλη Μητσιά και Ελένη Βιτάλη, πιθανότατα στον Άγιο Αχίλλειο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ