Οργή για το προκλητικό πρωτοσέλιδο περιοδικού για τους τεμπέληδες του Νότου
Σάλος έχει προκληθεί από ένα προκλητικότατο και ψευδέστατο σκίτσο που δημοσιεύτηκε από το ολλανδικό περιοδικό Elsevier Weekblad.
Οι Ολλανδοί συνόδεψαν τον τίτλο «Όχι άλλα λεφτά στον ευρωπαϊκό νότο» με ένα σκίτσο όπου στο πάνω μέρος απεικονίζονται «σοβαροί» «σκληρά εργαζόμενοι» βορειοευρωπαίοι, ενώ στο κάτω εμφανίζονται υποτιθέμενοι νοτιοευρωπαίοι (μεταξύ των οποίων και ένας «Έλληνας», με μουστάκι και τάβλι) να είναι αραχτοί.
Στο δημοσίευμα που είναι συνέχεια ανάλογων προκλητικών άρθρων από του Ολλανδούς καταφέρεται εναντίον των σχεδίων για βοήθεια 500 δισ. ευρώ στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τα lockdowns για τον κορονοϊό, ειδικά στον Νότο.
Όπως ισχυρίζεται, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης δεν είναι φτωχές και έχουν αρκετά χρήματα ή πρόσβαση σε χρήματα.
Επίσης αναφέρει ότι οι «κύριες» νότιες χώρες, η Γαλλία και η Ιταλία, δεν είναι φτωχές, καθώς οι πολίτες τους κατά μέσο όρο είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς και λίγο μόνο φτωχότεροι από τους Ολλανδούς.
Όπως ήταν φυσικό ο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο έχει προκαλέσει την οργή πολλών χρηστών στο twitter που εκτός όλων των άλλων ζητούν την παρέμβαση της ολλανδικής κυβέρνησης.
Επίσης ήδη κυκλοφορήσει και εναλλακτικές εκδόσεις στις οποίες οι Νότιοι καταλαμβάνουν την θέση των βορείων. Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος καλλιτέχνης Insónias em Carvão δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο γράφει «Chupa, Elsevier Weekblad» και απεικονίζει Νότιους πολίτες να εργάζονται σκληρά, ενώ οι Σκανδιναβοί είναι κατακόκκινοι από τον ήλιο, με σαγιονάρες και κάλτσες – ένα πιθανό νεύμα στις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τις νότιες χώρες που εγκαταστάθηκαν στον Βορρά για λόγους εργασίας και στους Σκανδιναβούς τουρίστες που ταξιδεύουν στις παραλίες της Ισπανίας, της Ιταλίας ή της Ελλάδας κάθε χρόνο.
Merkel en Macron willen 500 miljard euro geven aan de door lockdowns economisch zwaarst getroffen EU-landen, vooral in het Zuiden. Uit de feiten blijkt dat dit pervers is. https://t.co/sKD5eHiNIQ
— Elsevier Weekblad (@ewmagazinenl) June 1, 2020