Κραυγή για τον Φλόιντ. Διαδηλώσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο

Διαδηλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο κατέκλυσαν για μία ακόμη φορά σήμερα τους δρόμους, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών για τον νέο κορονοϊό, με την οργή να παραμένει στα ύψη για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ και τον ρατσισμό εναντίον των μειονοτήτων στα κράτη τους.

Στη Φρανκφούρτη και το Αμβούργο, στη Γερμανία, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 10.000, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, με πολλούς από τους συμμετέχοντες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να κρατάνε πλακάτ με συνθήματα όπως «Ο πόνος σου είναι πόνος μου, η μάχη σου είναι η μάχη μου».

Την ώρα που οι αρχές σε πολλά κράτη προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων μολύνσεων από την COVID-19 λόγω των μαζικών συναθροίσεων, διαδηλωτές στη Γερμανία φορούσαν μάσκες κατά του νέου κορονοϊού με τη φωτογραφία μιας γροθιάς.

Σε ένα πλακάτ στη Φρανκφούρτη ετίθετο το ερώτημα: «Πόσοι δεν έχουν καταγραφεί σε βίντεο;», μια αναφορά στο ότι η δολοφονία Φλόιντ αποτυπώθηκε στον φακό στη Μινεάπολη.

Η αστυνομία στο Αμβούργο γνωστοποίησε ότι παρενέβη για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών σε αντιρατσιστική πορεία, οι οποίοι δεν εφάρμοζαν τους περιορισμούς για την Covid-19.

Εντούτοις, οι συμμετέχοντες δεν υπάκουσαν αμέσως στις εντολές των αρχών, με φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν ανθρώπους καθισμένους στο έδαφος.

Στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, δεκάδες άνθρωποι γονάτισαν στο ένα πόδι σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με το κίνημα Black Lives Matter.

Στα πλακάτ μπορούσε να διαβάσει κανείς: «Οι λευκοί πρέπει να κάνουν περισσότερα» και «Δικαιοσύνη για την Μπέλι Μουτζίνγκα», αναφερόμενοι στην υπάλληλο των βρετανικών σιδηροδρόμων που πέθανε από COVID-19, αφού την έφτυσε ένας άνδρας, ο οποίος υποστήριζε ότι νοσούσε από τον κορονοϊό.

«Υπάρχουν πολλές άβολες συζητήσεις που οι άνθρωποι αποφεύγουν, διότι είναι δυσάρεστες, δεν είναι ευχάριστες και μπορούν να προκαλέσουν ένταση, είτε μεταξύ της οικογένειας είτε μεταξύ φίλων είτε στον χώρο εργασίας», λέει η Άντα Όφορ, 21 ετών, εργαζόμενη σε δικηγορικό γραφείο, η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

«Όμως, υπάρχουν συζητήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει, εάν θέλαμε να αποφύγουμε καταστάσεις σαν κι αυτές να συμβούν στο μέλλον, εάν θέλαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε τελικά ενός είδους κοινωνία όπου οι μαύροι θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης».

«Ο ρατσισμός είναι επίσης μια πανδημία». Αψηφώντας τους υγειονομικούς κανόνες που προβλέπουν περιορισμένη συμμετοχή στις συναθροίσεις, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Νορβηγία για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και να καταγγείλουν τις φυλετικές διακρίσεις.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως “black lives matter”, το πλήθος, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες, διαδήλωσε μπροστά από το κοινοβούλιο και την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Όσλο, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στις κινητοποιήσεις, όπου δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, δεν παρενέβη η αστυνομία, η οποία επέλεξε να κάνει τα στραβά μάτια για τη μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων, που προβλέπουν συναθροίσεις έως 50 ατόμων.

«Η αστυνομία και η κοινωνία στο σύνολό της δίνουν μεγάλη σημασία στην ελευθερία της έκφρασης. Η αστυνομία δεν θα αντιδράσει», εξήγησε ένας αξιωματικός, ο Σβάιν Άριλντ Γιέρουντλαντ στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην Αυστρία, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Δεν υπάρχουν φυλές μονάχα ένα είδος».

Στην Αυστραλία, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία έως το κοινοβούλιο στην Κανμπέρα, σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις απόπειρες από τις αρχές να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις λόγω του κορονοϊού.

Στο Παρίσι, η αστυνομία απαγόρευσε τη διεξαγωγή διαδήλωσης μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία για αύριο, επικαλούμενη τους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής και της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ