Η τενοντίτιδα του υπερακάνθιου ή αλλιώς τενοντίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου

Η τενοντίτιδα του υπερακάνθιου ή αλλιώς τενοντίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου όπως ονομάζεται ιατρικά, αφορά στην φλεγμονή του συγκεκριμένου τένοντα και προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση. Η κύρια ενέργειά του είναι η απαγωγή του ώμου και οι σημαντικότερες παθογένειες που μας παρουσιάζει είναι η απλή τενοντίτιδα, ή τενοντοπάθεια ( αφορά επαναλαμβανόμενες τενοντίτιδες σε χρόνιο πλέον υπόβαθρο). Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία αναπτύσσεται συνήθως προοδευτικά και είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός.

Οι παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι:

    Αυξημένη χρήση της άρθρωσης ήτε από μια επαναλβανόμενη κίνηση ήτε από σωματική άσκηση
    Ένταση αθλητικής δραστηριότητας
    Κακή τεχνική, κούραση
    Μυική αδυναμία
    Κακή στάση σώματος
    Μικρο-αστάθεια της άρθρωσης του ώμου

Συμπτώματα :

Συνήθως ο ασθενής έχει έντονο πρωινό πόνο (που εστιάζεται εν τω βάθη στον ώμου και μπορεί να φτάσει σε εύρος μέχρι λίγο πάνω από τον αγκώνα) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει απλές καθημερινές δουλειές όπως να πλύνει το πρόσωπό του, να χτενίσει τα μαλλιά του, να πιάσει κάτι από ένα ψηλό ράφι ακόμη και να μην μπορεί να βάλει σωστά τις ταχύτητες του αυτοκινήτου του. Σε πιο προχωρημένα στάδια οι ενοχλήσεις έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα και υπάρχει μέχρι και αδυναμία σωστού ύπνου με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται να υποβαστάζει το πάσχον μέλλος σε μαξιλάρι.

Βασικό τεστ είναι να ζητήσουμε από τον ασθενή να πάει το χέρι πίσω από την πλάτη (κίνηση των γυναικών για να κουμπώσουν τον στηθόδεσμο) η οποία γίνεται με μειωμένο εύρος τροχιά και με πόνο.

Αντιμετώπιση :

Οι παρακάτω ασκήσεις με αντίσταση, οι οποίες θα το δυναμώσουν, θα πρέπει να γίνουν μόνο εάν ο ασθενής ΔΕΝ έχει φοβερή ενόχληση και μπορεί, σε άλλη περίπτωση αρχίζουμε τις ήπιες ενεργητικές ασκήσεις (εικόνα 1) στο όρια πάντα του πόνου!

 

Σταθείτε μπροστά από μια καρέκλα ή ένα τραπέζι, ακουμπήστε τον υγιή σας βραχίονα στην άκρη του αντικειμένου και στηριχτείτε σε αυτό. Τα πόδια σας θα πρέπει να είναι παράλληλα και η πλάτη παράλληλη με το πάτωμα, αφήστε το βραχίονα με τον τραυματισμένο ώμο να κρέμεται σαν εκκρεμές και κάντε με αυτόν μικρούς κύκλους σαν ρολόι , μετά από 20 επαναλήψεις συνεχίστε από την αντίθετη κατεύθυνση. Καθώς προοδεύεται μεγαλώστε τους κύκλους

 

Μια ακόμα άσκηση είναι να σταθείτε παράλληλα ή μπροστά σε έναν τοίχο , τοποθετήστε τον χέρι με τον τραυματισμένο ώμο τεντωμένο πάνω σε αυτόν, στην ίδια ευθεία με τον ώμο, κινήστε το χέρι προς τα πάνω αργά μέχρι στα όρια του πόνου, κατεβάστε αργά στην αρχική θέση.

Αφού ο πόνος έχει σχεδόν φύγει συνεχίζουμε πιο έντονα το ασκησιολόγιο ενδυνάμωσης αλλά πλέον εστιάζουμε στην δυναμική σταθεροποίηση και πέραν των ασκήσεων με το λάστιχο (σε όλες τις κινήσεις πλέον) βάζουμε και τις ισομετρικές σε τοίχο (ασκώντας πίεση σε διαφορετικές γωνίες) καθώς επίσης και ασκήσεις με μπάλες που σκοπό έχουν την αύξηση της ιδιοδεκτικότητας και νευρομυικής συναρμογής στην ωμική ζώνη (ωμοβραχιόνιος ρυθμός).

Σημαντικό είναι να πούμε πως η παγοθεραπεία καθώς και η ανάπαυση, η μείωση ή η τροποποίηση της δραστηριότητας και τέλος η φαρμακευτική αγωγή με σκοπό τη μείωση της φλεγμονής θα βοηθήσουν αρκετά.

Χειρουργική Αντιμετώπιση:

Στις εμμένουσες περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν είναι επιτυχής, το πρόβλημα λύνεται με αρθροσκόπηση.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ