Έμειναν 15 ώρες στη θάλασσα εν γνώσει του λιμενικού: Κινδύνευσαν πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου

Περισσότερες από 15 ώρες έμειναν σε βάρκα ανοιχτά της Λέσβου πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράν το Σάββατο, μέχρι τελικά η βάρκα να ρυμουλκηθεί από το λιμενικό αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Watch the Med που διαχειρίζεται την υπηρεσία Alarm Phone μέσω της οποίας ειδοποιούν για την κατάστασή τους άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, το Λιμενικό είχε ειδοποιηθεί ήδη από το πρωί του Σαββάτου για την ύπαρξη της λέμβου με τους πρόσφυγες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Μάλιστα σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο, όμως όχι για να περισυλλέξουν τους πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κίνδυνο: Αντιθέτως, με επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από την βάρκα επιχειρήθηκε να «σπρωχθεί» προς τα τουρκικά ύδατα, όπου επίσης βρισκόταν σκάφος της ακτοφυλακής της γείτονος.

Το μαρτύριο των προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες, η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, συνεχίστηκε για αρκετές ώρες ακόμα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των προσφύγων για παροχή βοήθειας από τις ελληνικές αρχές.

Τελικά, αργά το βράδυ του Σαββάτου, η λέμβος ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Πέτρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι να ελεγχθούν ιατρικά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στα Μεγάλα Θέρμα για να μπουν σε καραντίνα.

Πρόκειται για την τρίτη βάρκα που φτάνει στη Λέσβο τον Ιούνιο, ενώ στα υπόλοιπα νησιά οι ροές παραμένουν μηδενικές.

www.topontiki.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ