Άτμισμα: Η βλάβη που προκαλεί και δεν αφορά στους πνεύμονες

Τα θερμαινόμενα υγρά που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να μετατρέψουν το στόμα των ατμιστών σε ιδανική τοποθεσία για επώαση βακτηριδίων

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν μπορούν να προκαλέσουν βλάβες μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στη στοματική κοιλότητα.

Νέα έρευνα δείχνει ότι άτμισμα λίγων μηνών μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ούλων.

Πρόκειται για μελέτη που έγινε στο οδοντιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στις 27 Μαΐου στο Science Advances.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα οδοντικής πλάκας από κάτω από τα ούλα 123 νέων και υγιών ατόμων που δεν είχαν συμπτώματα στοματικής νόσου: 25 καπνιστές, 25 μη καπνιστές, 20 χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, 25 πρώην καπνιστές που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα πλέον και 28 άτομα που καπνίζουν και κλασικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τα δείγματα από τους καθημερινούς χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις και μια σειρά προβλημάτων στοματικής υγείας

Οι πληθυσμοί βακτηριδίων στο στόμα των ατμιστών έμοιαζαν με εκείνους των ατόμων με περιοδοντική νόσο, μια λοίμωξη των ούλων που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια δοντιών και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα θερμαινόμενα και υπό πίεση υγρά που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να μετατρέψουν το στόμα των ατμιστών σε ιδανική τοποθεσία για επώαση βακτηριδίων», εξηγούν οι ερευνητές.

Παρόμοια είναι τα ευρήματα και στο στόμα των άλλων καπνιστών και ατμιστών.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα συμβατικά και από ό,τι φαίνεται, η μόνη λύση είναι η διακοπή του καπνίσματος.

 

anatakti

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ