21-30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Οριστικοποιήθηκε τελικά η περίοδος πραγματοποίησης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται 23 παραστάσεις από 21 ομάδες σύγχρονου χορού, εκ των οποίων οι εννιά είναι ελληνικές, ενώ οι εφτά έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες που θα ταξιδέψουν από: Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία και Κύπρο.

Όπως είχε ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης το Διεθνές Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνταν κανονικά, προσαρμοσμένο βέβαια στις συνθήκες που διανύουμε και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους συμμετέχοντες ,αλλά και το κοινό.

Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του Δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα και εκπροσώπους της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας “ΦΑΡΙΣ” για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και να παρθεί μια οριστική απόφαση.

Τα επαγγελματικά εργαστήρια θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας με 45 συμμετέχοντες ανά μάθημα. Τα εργαστήρια κίνησης παιδιών, ενηλίκων +50 και ΑμεΑ δεν θα πραγματοποιηθούν, στην προσπάθεια προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, στην Κεντρική Πλατεία, καθώς και στο κλειστό του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Υπάρχει πιθανότητα κάποιες παραστάσεις να πραγματοποιηθούν και στη σκηνή και τα παρασκήνια του Μεγάρου Χορού, μόνο όμως  εάν δώσει έγκριση το υπουργείο Πολιτισμού.

Ως προς το κομμάτι των μέτρων ασφαλείας που εννοείται ότι θα τηρηθούν και μάλιστα τονίσθηκε ότι  θα ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Προτάθηκε η συνεργασία της Φάρις με τις αρμόδιες υγειονομικές δομές, ώστε να γίνουν τεστ για τον ιό στις ομάδες χορού, που θα έρθουν από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα η καλλιτεχνική διευθύντρια ανέφερε: “Κεντρικός στόχος μας για φέτος είναι το Φεστιβάλ να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων ασφαλείας που θα οδηγήσει σε μια ασφαλή διοργάνωση που θα διατηρήσει την επαφή του κόσμου με την τέχνη του χορού. Το σχέδιο είναι ήδη σε επεξεργασία και θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής, ώστε η διοργάνωση να λειτουργήσει υποδειγματικά και με σκοπό να μπορέσει το κοινό να την εμπιστευτεί στις παρούσες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να προτείνουμε τη συνεργασία της Φάρις με τις δημόσιες δομές υγείας της πόλης για τη διεξαγωγή τεστ διάγνωσης για τον κορονοϊό στις ομάδες που θα ταξιδέψουν από το εξωτερικό ώστε να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η διοργάνωση σε επίπεδο μέτρων ασφαλείας”. 

Σε ό,τι αφορά τους χώρους όπου θα δοθούν παραστάσεις και συγκεκριμένα το Μέγαρο Χορού η κ. Καπετανέα ανέφερε ότι προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η σκηνή του Μεγάρου Χορού για τις παραστάσεις που υπό κανονικές συνθήκες παρουσιάζονταν στο Στούντιο του Μεγάρου και αυτό γιατί η οροφή του κτιρίου στη σκηνή ανοίγει, δηλαδή ο χώρος αερίζεται, ενώ σαν χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος, οπότε και περισσότερο κόσμο θα μπορέσει να δεχτεί τηρουμένων των αναλογιών εμβαδού και αριθμού θεατών και θα μπορέσει να τηρηθεί η απαραίτητη απόσταση. Την τελική απάντηση όμως θα την δώσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το μόνο σίγουρο και το οποίο τόνισαν όλοι όσοι μίλησαν για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι οτι η Καλαμάτα θα γίνει ξανά πρωτεύουσα του χορού και φέτος το καλοκαίρι, το φετινό Φεστιβάλ όμως θα είναι μοναδικό και διαφορετικό , γιατί δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν, αλλά αντίθετα και αυτός ο Θεσμός έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες που διανύουμε.     

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ