Τα σχολεία έχουν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας τονίζει ο Σύψας

Το πράσινο φως για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και των νηπιαγωγείων, έδωσε η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας που επιβλέπει την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, η εικόνα με το άνοιγμα της  Γ’ λυκείου, επέτρεψε στους ειδικούς να προτείνουν το άνοιγμα και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης.

«Η εικόνα που είχαμε από το άνοιγμα των σχολείων ήταν πάρα πολύ καλή. Η καμπύλη της επιδημίας δεν επηρεάστηκε. Είναι ο καλύτερος καιρός τώρα, που έχουμε χαμηλή επιδημία, τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτό το νέο περιβάλλον. Είναι καλύτερα τώρα παρά το φθινόπωρο».

Ο λοιμωξιόλογος σημείωσε πως τα σχολεία έχουν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας και τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Στην Ελλάδα η επιδημία έπεσε απότομα όταν έγινε lockdown. Τα σχολεία είχαν μια πολύ χαμηλότερη συνεισφορά στον έλεγχο της επιδημίας. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τη επιδημία από ότι κινδυνεύουν οι ενήλικες».

Όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων, ο κ. Σύψας σημείωσε πως είναι αναγκαίο, ωστόσο δε θα πρέπει να χαλαρώσουμε.

«Η χαλάρωση είναι μια πολύ κακή ιδέα. Σε άλλες χώρες οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Σε καμία περίπτωση χαλάρωση, τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τον κανόνα της απόστασης».

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς ο ιός είναι ακόμα εδώ, και μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου κλείσιμο περιοχών και επιχειρήσεων αν τα πράγματα ξεφύγουν.

«Ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα λίγα κρούσματα δεν αποτελούν λόγο εφησυχασμού».

Ο ίδιος σημειώνει ότι το άνοιγμα του τουρισμού είναι αναγκαίο, ενώ αποτελεί κοινή γνώση ότι θα υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα. Ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή» τομή και αυτή είναι ο ελεγχόμενος τουρισμός.

«Αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε να έχουμε και τουρισμό και οικονομική δραστηριότητα και σχετική ασφάλεια απέναντι στον ιό».

Το σχέδιο για τα νησιά και για τα καταλύματα, σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα του ιού, είναι έτοιμο, ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για τις πισίνες των ξενοδοχείων και τα εστιατόρια που τρώνε οι επισκέπτες.

Όσον αφορά τα γυμναστήρια, είναι μέρη που ευνοούν τη διασπορά του ιού, γι’ αυτό και θα καθυστερήσουν να ανοίξουν.

«Δεν είναι προτεραιότητα στο άνοιγμα της κοινωνίας. Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν θα ανοίξουν με κανόνες ασφαλείας».

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη και για το άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης, πάντα με κανόνες ασφαλείας, ενώ για το νέο κύμα της πανδημίας ανέφερε ότι θα εμφανιστεί στα τέλη του φθινοπώρου.

«Εφόσον θα έρθει, θα είμαστε πολύ περισσότερο έτοιμοι».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ